НОВИНИ

Министър Заков: Към бойната група под италианско командване у нас ще се присъединят и други държави

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:18, 16.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министрите на отбраната на страните от НАТО се разбраха днес за допълнително укрепване на силите на Алианса по източния фланг. Към бойната група под италианско командване, която ще се намира в България, ще се присъединят и други държави, стана ясно от думите на министъра на отбраната Драгомир Заков в Брюксел. Военните министри на страните от НАТО са единни, че подкрепата за Украйна трябва да продължи, както и изпращането на оръжия.

Подсилването на източния фланг, към който спада и България, ще става по нов модел - според нуждите са самите държави, каза след срещата Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Ще осигурим повече въздушна, морска и киберзащита, както и оборудване и оръжейни запаси. И нов модел на разполагане на силите - те ще бъдат специфични, поставени във висока бойна готовност, предварително определени според конкретните нужди на съюзниците, каза Йенс Столтенберт.

Министър Заков съобщи, че към българската група под италианско командване ще се включат гръцки и други сили от региона.

Знаете, че България изгражда от няколко месеца вече на своя територия бойна група, като имаме договорка с Италия да поеме ролята на рамкова държава. Днес отново разговарях с италианския министър, процедурата при тях напредва, предстои разглеждане в парламента, което означава, че някъде до лятото на тази година ще имаме т.нар. Конференция за генериране на сили, това означава, че ще има допълнително държави, които ще се присъединят към бойната група, разбира се, в съответствие с разпределението на функциите вътре. В момента имаме интерес от Гърция, споменах го и в Атина, когато бях на визита, имаме американски, британски контингент, които вече работят с нашите сили в Ново село, има интерес и от държави от региона, групата ще бъде структурирана добре, с необходимите способности, така че да помогне на българските въоръжени сили в много критичен момент и на България. Числеността ще е над 1000 души най-вероятно, но това зависи най-вече от самото структуриране на групата, което предстои да се случи. По-важното е, че нашите въоръжени сили ще работят със свои съюзници, това е важно за нас, защото за нас предстоят проекти по модернизация, заяви Драгомир Заков, министър на отбраната.

Заков коментира, че България, както и останалите страни от НАТО и ЕС, е обект на хибридни въздействия.

Външните шокове, предизвикателствата, заплахите за националната сигурност и за българската отбрана не се интересуват от вътрешнополитическата ситуация в страната. Това е моят коментар. Оттук нататък отговорността на всички политици е това нещо да не се отрази на сигурността на българските граждани.

Министър Заков съобщи, че все още няма решение на Министерския съвет кой ще представлява страната ни на срещата на върха на лидерите от НАТО в Мадрид в края на месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макет на Царевец за хора с увредено зрение разказва историята на Търновград
Макет на Царевец за хора с увредено зрение разказва историята на Търновград
Множество сигнали за нахапани от бездомни кучета в Каварна
Множество сигнали за нахапани от бездомни кучета в Каварна