НОВИНИ

ММС награди победителите в конкурса „Мисията доброволец - (не)възможна“

Весела Лечева
Снимка: Министерство на младежта и спорта
bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 06.12.2022
Чете се за: 05:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Министерството на младежта и спорта (ММС) награди победителите в ежегодния конкурс „Мисията доброволец – (не)възможна“. Инициативата се провежда от ММС за седма поредна година по случай 5 декември - Международен ден на доброволчеството. Тя цели да популяризира доброволчеството и да насърчи участието в доброволчески инициативи.

Партньори на събитието тази година са Студентски съвет при СУ „Св. Климент Охридски“, Български младежки Червен Кръст, Национален младежки форум, както и Националното представителство на студентските съвети.

На церемонията присъстваха министърът на младежта и спорта Весела Лечева, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместник-министърът на младежта и спорта Петър Бучков, изпълнителният директор на Центъра за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов, председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова.

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева поздрави всички доброволци и изказа благодарност за тяхната всеотдайност през изминалата година.

„Днес благодарим с уважение и респект на вас, доброволците от всички възрасти, за вашия безвъзмезден труд в помощ на уязвимите и нуждаещите се от внимание и подкрепа хора. Вашата готовност да помагате за по-добрия живот на хора, изпаднали в нужда или беда, и дори Вашата саможертва в критични моменти се нуждаят от повече гласност и обществена подкрепа. Горда съм, че в България има толкова много активни хора, които осъзнават, че имат ключова роля в обществото ни“, каза министър Лечева в приветствието си.

Тя подчерта, че доброволчеството е значим инструмент в младежката работа и за развитието на младите хора в страната, в рамките на което се генерират идеи и се осъществяват дейности за решаване на обществено значими предизвикателства.

„Значението на доброволчевство се засили през последните години, когато целият свят се изправи пред нови трудности и предизвикателства. Изключително ярки примери на съпричастност, човешка солидарност и желание за помощ проявиха доброволците в България при издирването на малкия Александър от Перник, при отстраняване на последиците от наводненията в петте села в Карловско и редица други примери“, допълни Лечева.

В конкурса бяха номинирани хора и организации, които активно са участвали в доброволчески инициативи и кампании през 2022 г., разпределени в 4 категории – "Доброволец", "Доброволческа мисия", „Хуманитарна инициатива“ и "Доброволческа организация", а победителите бяха избрани чрез онлайн анкета.

Победител в категория „Доброволец“ е Димитър Митев. През 2022 г. той работи напълно доброволно по почистването и маркирането на туристически маршрути в Странджа.

Наградата в категория „Доброволческа мисия“ спечели проектът „Горски графити“. Той представлява поредица от графити инсталации, обединени от темата за опазване на горското богатство на България и защита на биоразнообразието в избраните райони.

Доброволческите дейности при бедствия и кризисни ситуации на сдружение „Аварийно спасяване Пловдив“ бяха избрани за „Хуманитарна инициатива. Сдружението се развива в направленията -изграждане и обучение на доброволно формирование за реакция при бедствия аварии и катастрофи, организиране на учебни курсове по долекарска помощ, осигуряване на долекарска помощ и първоначална реакция при пожар на масови събития. През изминалата година организацията оказва помощ при наводненията в Карловско и потушаването на горските пожари в Пловдивско и Пазарджишко.

Най-много гласове в категория „Доброволческа организация“ събра Туристическо дружество „НАСАМ-НАТАМ“. Организацията се занимава с почистване и маркиране на туристически маршрути, подобряване на туристическата инфраструктура, монтиране на указателни табели и информационни табла, подобряване на условията за пребиваване в планината, сътрудничество с държавната и местната власт.

По време на събитието тази години партньорите връчиха и по една своя специална награда на номинираните в категориите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гешев за репортажа на "Скай нюз": Надявам се да не се използва във вреда на България за политически цели
Гешев за репортажа на "Скай нюз": Надявам се да не се използва във вреда на България за политически цели
ПП, БСП, ДБ и "Възраждане" няма да подкрепят мандата на ГЕРБ
ПП, БСП, ДБ и "Възраждане" няма да подкрепят мандата на ГЕРБ