НОВИНИ

"Моята София": Хора в неравностойно положение създават интерактивен пътеводител на столицата

Росица Белева
от Росица Белева
14:48, 02.06.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината
  • Църква…
  • Нещо здраво…
  • Има покрив, казва се “Свети Георги”...

Ротондата, най-старата църква в София... Така я виждат и говорят за нея вече и хора в неравностойно положение, които имаха възможността да я посетят за първи път.

Инициативата е първа по рода си и цели да покаже избрани забележителности на София през погледа на онази група от хора, която често остава по периферията.

Своите виждания участниците ще представят, използвайки различни творчески форми като изразно средство – разказа, пластика, снимка, рисунка и пр. Събитието е част от проекта “Моята София - един различен поглед” на фондация “Ела и ти” и се реализира с подкрепата на Столична община по програма "Култура 2021 - Активни публики".

Ето как не/обикновените гости видяха Ротондата...

“Това е най-старата сграда на София, има покрив, казва се “Свети Георги". Запазена...”, първи сподели впечатленията си Ники.

А приказливата Деси допълни: “Църква, голяма, с разни неща и икони. Самите икони са красиви. Хареса ми бялата икона с обкова на Света Богородица и младенеца. Най-много ми хареса, че е гушнала бебето си. Харесаха ми също и статуетките в аквариума”.

Според Деси по-добре е хората да посетят църквата със семействата си, когато има празници.

След като посетиха храма и се запознаха с неговата история, участниците пресъздадоха своите впечатления на лист хартия с помощта на арт работилницата на Вяра Границка, която е ръководител на център “Благовещение” към “Каритас София”.

Предвидени са посещения на още три забележителности по проекта “Моята София - един различен поглед”.

Следват Паметника на Васил Левски, Астрономическата обсерватория в Борисовата градина и Централната софийска баня. Избраните места са емблематични за столицата и са с национално значение.

Финалният етап на проекта е създаването на интерактивен пътеводител на град София от хора с увреждания, преведен на английски и немски език. Това е един различен подход за привличане на публика, с по-различна и креативна концепция за обогатяване на културния живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МЗ установи грубо нарушение в работата на Съвета на директорите в "Александровска"
МЗ установи грубо нарушение в работата на Съвета на директорите в "Александровска"
Техническа комисия към БАКА ще осъществява мониторинг и анализ на данните за телевизионна аудитория
Техническа комисия към БАКА ще осъществява мониторинг и анализ на данните за телевизионна аудитория