МВнР с позиция за блокирането на заключенията на Съвета на ЕС относно разширяването

от БНТ
19:19, 17.12.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света
мвнр обяви двама руски дипломати персона нон грата
Слушай новината

България изразява съжаление, че заключенията на Съвета на ЕС по Процеса на асоцииране и стабилизиране бяха неочаквано блокирани от две държави членки без обяснение по време на днешния Съвет на ЕС "Околна среда". Готови сме да чуем притесненията, които са довели до това решение, и да продължим да полагаме усилия за постигане на консенсус по разширяването.

България даде своето одобрение за заключенията на Съвета по време на заседанието на КОРЕПЕР II, проведено на 16 декември, по време на което бе постигнат консенсус от Германското председателство. В заключенията, по настояване на България, бе добавено изречение за важността на договорите на Република Северна Македония с България и Гърция, както и че тяхното прилагане ще доведе до край на всички претенции, основани на грешно интерпретиране на историята. По време на заседанието заключенията бяха одобрени от всички.

Ветото над заключенията на Съвета рискува да подкопае доверието в ЕС и препятства ЕС да изпрати тъй необходимите сигнали до Западните Балкани, за да стимулира извършването на необходимите реформи, които страните, желаещи да се присъединят, трябва да предприемат.

Като една от държавите членки, подкрепящи разширяването, България би искала да окуражи Съвета да подходи конструктивно в настоящата ситуация, за да стане възможно приемането на заключенията по време на сегашното Председателство на Съвета на ЕС.

Заключенията на Съвета на ЕС по разширяването нямат нищо общо с процеса на одобряване на преговорните рамки с Република Албания и Република Северна Македония. България изразява одобрение за преговорната рамка за Албания, и приветства предоставеното допълнително време за подобряване на рамката за Република Северна Македония, уточняват от МВнР.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Руски спортисти без флаг и химн на Олимпиадата в Токио и Мондиала в Катар
Руски спортисти без флаг и химн на Олимпиадата в Токио и Мондиала в Катар
НС одобри заема от ЕС за 511 млн. евро
НС одобри заема от ЕС за 511 млн. евро