НОВИНИ

На първо четене: Приеха промени в Закона за Европейската заповед за разследване

парламент Народно събрание
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:13, 25.01.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Европейската заповед за разследване, внесени от Министерския съвет.

Приемането на законопроекта ще позволи на български съдебни органи да прецизират издаването и изпълнението на европейски заповеди за разследване като инструмент на съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси, се посочва в мотивите. Промените произтичат от необходимостта да се съобрази националното законодателство с решение на Съда на Европейския съюз от 11 ноември 2021 г. и решение на Съда на Европейския Съюз от 16 декември 2021 г.

Според тълкуването на съда в българското законодателство липсват механизми, чрез които засегнатите лица могат да оспорват пред съд в издаващата държава материалноправните основания за издаването на Европейска заповед за разследване, а така също законосъобразността и необходимостта от извършваните действия за събиране на доказателства, както и да искат подходящо обезщетение, в случай че тези действия са били разпоредени или изпълнени незаконно.

Изисква се и прецизиране на разпределението на компетентността между органите, които могат да вземат решение относно издаването на Европейска заповед за разследване в досъдебното производство, което да съответства на компетентността им според националното законодателство да разрешават или да разпореждат действия по събиране на доказателства в тази фаза на наказателния процес.

С предложените промени ще бъде преодоляна практическата невъзможност български съдебни органи да издават или изпълняват Европейска заповед за разследване като инструмент на съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси, което се основава на принципа на взаимно признаване на присъдите и съдебните решения.

С предлаганите допълнения в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди ще се гарантира, че към процесуално-следствените действия, посочени в европейски заповеди за разследване, по силата на субсидиарното приложение на НПК ще се прилагат правни средства за защита, равностойни на предвидените при сходен национален случай.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев отпадна на осминафиналите на тенис турнир в Белгия
Адриан Андреев отпадна на осминафиналите на тенис турнир в Белгия
Денислава Глушкова се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис в Турция
Денислава Глушкова се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис в Турция