НОВИНИ

На пазар в Одрин: Цените се повишават, но напливът не намалява

В Пловдив и Хасково отвориха десетки нови магазини с турски стоки

bnt avatar logo
от БНТ
22:30, 18.11.2022
5519
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Значително поскъпване на цените в Одрин отчитат хората, които редовно ходят на пазар в Турция. Въпреки това, няма отлив на желаещите да съчетаят еднодневно пътуване с изгодно пазаруване. Заради по-евтините турски стоки в последните месеци в Пловдив и Хасково отвориха десетки нови магазини. Много от обектите зареждат директно от турските фабрики и привличат клиенти, които добре познават и одринските пазари.

Кори за баница, плодове, зеленчуци, перилни препарати, дрехи, обувки и разбира се баклава - всичко това привлича вниманието на българите, избрали да отидат на пазар в Одрин. За тяхно улеснение, дори много от надписите са на български език.

- От София сме, не идваме много често, но сме доволни тука и си купуваме това, което е скъпо в София - сирене, кашкавал, олио, дрехи, колкото и да са вдигнати цените пак е по-добре.

- Високи са цените вече, цените и в България, и в Турция са еднакви.

Заради наплива от българи и гърци, Одрин от години е най скъпия град в Турция. Но търговията тук не спира, а особено в почивните дни, свободни места в хотелите почти няма, дори при нощувки за 120 лева. Туроператорите също отчитат траен интерес към дестинацията, въпреки опашките по границите през уикендите. Тогава от страната ни към Турция влизат над 60 автобуса на ден.

Анка Димова, управител на туристическа фирма: "Само с личните карти вече се пътува по-лесно до Турция. Пътуват и хора, които от години пазаруват в Одрин, пътуват и такива, които до сега не са пазарували в Одрин. Казват - това в България е 100 лева, тук го взимам за 50 лева. Доматите там са 1,70 -2,00 лева, при нас под 5,00 лв няма домати, сиренето също, маслото е 12 лева, тук е 26 лв. Хората си правят сметката и като си напазарува и като хапне, вместо да чисти вкъщи, решава да отиде в Одрин и съчетава три в едно".

Почти всичко, което има по одринските пазари, вече може да се намери и у нас. Само за няколко месеца, особено в Южна България, отвориха десетки магазини, които предлагат турски стоки. Разликите в цените са минимални, а някои артикули, дори са по евтини.

Бюлент Сали, собственик на магазин за турски стоки в Пловдив: "В самата държава трябва да се плаща мито, ДДС и транспорт. Поради тази причина се оскъпява и самата стока. В момента стоките са ни много по-евтини от Одрин, защото ние преди два-три месеца сме ги вкарали. В момента в Одрин цените всеки ден вървят нагоре. А пък ние, докато не си направим новия внос с нова стока не променяме цените".

Повечето от клиентите в турските магазини редовно пазаруват и в южната ни съседка и знаят какво търсят.

Магдалена Димитрова, управител на магазин: "Идват тук и ми казват - търся еди кой си продукт - "ето заповядайте, това е" и после след три дена идват пак и казват дайте ми още три.

- Определено ми харесва качеството, примерно като масло, сирене, леща... неща, които ги харесвам. На добра цена са.

- Тортила, кори за баница. - От други места можете ли да си ги намерите? - Да. В Одрин - Ходите ли там? - Вече не, защото имаме магазин.

От Агенцията по безопасност на храните напомниха, че всички стоки трябва да имат етикети и на български език. И призоваха при нарушение, да се подават сигнали.

Екип на БНТ-Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийската опера с премиера на "Дама пика"
Софийската опера с премиера на "Дама пика"
Необичайно топло за сезона време през почивните дни
Необичайно топло за сезона време през почивните дни