НОВИНИ

На ръба на забвението

За повечето хора Гелзенкирхен е непознато място. Дори футболните фенове в началото може и да не се сетят за кой точно град става дума.

Шалке 04
Снимка: X / FC Schalke 04
bnt avatar logo
от БНТ
16:16, 03.05.2024
Чете се за: 08:30 мин.
Спорт
Слушай новината

За повечето хора Гелзенкирхен е непознато място. Дори футболните фенове в началото може и да не се сетят за кой точно град става дума. Сгушен в областта Рур, градът действително не представлява особена туристическа атракция и винаги е свързван предимно с въгледобива и тежката промишленост, благодарение на които голяма част от хората си изкарват прехраната. Извън мините има само една друга тема, която може да накара суровото население да трепне и да покаже емоция. При това - дълбока емоция. Футболният отбор в града - Шалке 04. Грохналият гигант на германския футбол, който понастоящем се намира на 12-о място във Втора Бундеслига и не може да бъде напълно сигурен в оцеляването си. Как обаче се стига до тази криза? Та съвсем доскоро Шалке беше част непросто от футболния елит на страната, а беше в компанията на отбори като Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед в Шампионската лига!

Часът е 17:45 ч. и обстановката в трамвай 302 по време на 20-минутното пътуване към "Фелтинс Арена" както винаги е приповдигната. Шалке играе! Остават около три часа до домакинството на друг закъсал отбор - Нюрнберг. Навсякъде могат да бъдат забелязани графити, които или възхваляват футболния отбор или напомнят за минаващите покрай тях за историята на града и хората, които рядко излизат от мините. Във въздуха се носи миризмата на бира, наденички и цигари. Час преди началото на мача секторът с най-запалените фенове на Шалке е препълнен, шумен, оживен. Повече от 62 хиляди зрители са в готовност да наблюдават мача. Е, съперникът не е най-атрактивният, но какво от това?!

В последните 20 години Шалке игра 8 пъти в Шампионската лига, като през 2011 дори достигна до фазата на полуфиналите. През 2019 достигна до 1/8-финалите и отпадна от Манчестър Сити. Сега обаче тук е Нюрнберг. Финансовите проблеми на отбора никак не са за подценяване. Неправилна политика, болезнена раздяла с играчи, за които не са получени подходящите суми, лошо стечение на събитията в международен план и изведнъж Шалке започва да гасне.

Може и да се учудите, но това е третият най-голям клуб в Германия, ако съдим по членски карти. Справка - 160 000 души плащат вноса си преди началото на сезона, което е непостижима кота дори за най-популярните клубове в цяла Европа. Същите тези фенове обаче, които са безрезервно до отбора, не спират да употребяват думи като "фалит" и "банкрут". Причината, разбира се, далеч не е една. През 2016 година клубът купува швейцарския нападател Бреел Емболо за 25 милиона евро, а сделката беше съобщена чрез специално видео, в което се твърдеше, че клубът е успял да се наложи над Барселона, Манчестър Юнайтед и Арсенал за подписа на офанзивния играч. Три години по-късно и след само 10 гола в 48 мача Емболо беше продаден на Борусия Мьонхенгладбах за два пъти по-малка сума. Набил Бенталеб, за когото бяха платени 19 милиона евро през 2017, се раздели с клуба без в касата на Шалке да влезе и една стотинка. И това са само два от многото пословични примери, които докараха клуба до ръба на пропастта.


Леон Горецка, Сеад Колашинац, Макс Майер и Жоел Матип също напуснаха Шалке със свободни трансфери. Пандемията наруши договорите за телевизионните права за Бундеслигата. Войната в Украйна прекъсна взаимоотношенията на Шалке с основния спонсор - Газпром. Треньорите бяха назначавани и уволнявани с лека ръка - като на компютърна игра - без да се мисли особено много за техните неустойки. Настоящият наставник - Карел Герертс, който пое тима през октомври миналата година, е 11-ият мениджър на Шалке в последните 10 години, като в това число не броим временните треньори. Лихвените проценти по кредитите също се покачваха и клубът започна все по-трудно да обслужва задълженията си. Всичко изброено дотук "помогна" за натрупването на 217 милиона евро дългове през 2021, които Шалке все пак успя да редуцира до днешна дата, но по трънливия си финансов път загуби статута си на клуб от Бундеслигата. На всичкото отгоре клубът се раздели и с дългогодишния си благодетел Клеменс Тьонис. 67-годишният магнат в месопреработвателната промишленост е милиардер, но отношенията му с Шалке се влошиха и той престана да подпомага финансово клуба, а по-късно имаше и извинения за някои коментари, които беше направил по отношение на ковид-19 и увеличаването на населението в Африка.

И изведнъж се стигна до нереалната ситуация, в която лицензът на клуба виси на косъм. Сюжет, който по-скоро сме свикнали да гледам у нас. Германската футболна асоциация осигури само "условен лиценз" на Шалке за следващия сезон - ако тимът успее да оцелее във Втора Бундеслига, ще продължи да се състезава там и догодина, но ако изпадне и не успее да покрие задълженията си и да представи достатъчно солиден финансов план, ще бъде изпратен в аматьорските регионални лиги. До края на сезона остават мачове с други заплашени с изпадане отбори - Оснабрюк и Ханза, преди да дойде гостуването на Гройтер Фюрт в последния кръг. Всичко това изглежда като лош сън за привържениците, чиято отдаденост остава повече от забележителна. "Всичко тук е специално!", разказват те. "Събираме се, пием, пеем, веселим се, говорим си, това е нашата общност. За разлика от другите отбори в Германия, пък и из Европа, които подкрепят тимовете си, само когато водят в резултата, ние не спираме да го правим независимо от развоя на мачовете. По 40 хиляди души искаха да ходят на последните три гостувания на Шалке, та стадионите на последните три отбора, срещу които играхме, общо не побират толкова зрители.", продължават с апломб разказа си разпалените запалянковци.

В Гелзенкирхен безработицата възлиза на 12.6%, което е с убийствените 10% повече от средното за цяла Германия. Затварянето на някои мини в последните години "удари" сериозно по региона. А този занаят е основният тук. Дори тунелът на стадиона е проектиран така, че да прилича на мина. Преди началото на мачовете винаги на съоръжението звучи Das Steigerlied - в буквален превод "Песен за катеренето", която е в знак на почит към минното дело. Сега Шалке 04 трябва да започне отново да се "катери" нагоре. Защото на клуба не приляга подобно място на ръба на забвението.

Автор: Стефан Георгиев, БНТ

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция сложи край на търговските си отношения с Израел - какво следва
Турция сложи край на търговските си отношения с Израел - какво следва
БФС ще помага националния отбор по мини футбол при участие на големи първенства
БФС ще помага националния отбор по мини футбол при участие на големи първенства