На училище в село Добромирка - без вода и покритие на мобилните оператори. Вицепрезидентът обеща подкрепа

от БНТ
15:34, 15.09.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Животът
училище село добромирка без вода покритие мобилните оператори вицепрезидентът обеща подкрепа

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Основно училище „Христо Ботев“ в село Добромирка, община Севлиево. В условията на епидемия от COVID-19 селото посреща първия учебен ден без вода и без покритие на мобилните оператори.

С огромен ентусиазъм и отдаденост учителите и директорът Йорданка Георгиева възпитават и обучават 45-те ученици, които са с нисък социален статус и затруднения при обучението.
Георгиева сподели трудностите в процеса на дистанционно обучение. Поради липсата на електронни устройства осемте учители, двама от които са и медиатори, са разнасяли в месеците на карантина по домовете на децата листове със задачи. „Въпреки трудностите, се опитваме да се справяме. Нямаме отпаднали ученици. Имаме и различни занимания по интереси“, заяви директорът.

Вицепрезидентът Йотова подчерта, че в тези условия дистанционното обучение е абсолютно неприложимо.

Kниги на български автори на издателство „Захарий Стоянов“ подари Илияна Йотова на училището. Друг нетипичен подарък учениците получиха за първия учебен ден – вода. От 30 години село Добромирка, което се намира в центъра на България, има проблем с водоснабдяването. По думите на жителите на селото през годините от страна на местните власти получават само обещания за разрешаване на проблема, но без реален резултат.

Село Добромирка, в което живеят малко над 600 души, е откъснато от света, няма и нормално покритие на мобилните оператори, липсва постоянна медицинска грижа и полиция. На този фон има функциониращи училище и детска градина, читалище, както и дом за възрастни хора.

Вицепрезидентът пое ангажимент да потърси отговорните институции за разрешаването на проблемите.

Всяко българско дете заслужава равен старт в живота, а той започва с достъпа до образование, заяви Илияна Йотова на тържеството за откриването на новата учебна година.
На учениците вицепрезидентът пожела да бъдат здрави, усърдни и упорити, а на учителите – сили и кураж. На родителите благодари за подкрепата и любовта, без които мисията на учителя не би била възможна.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нови подробности по случая с отравянето на Емилиян Гебрев
Нови подробности по случая с отравянето на Емилиян Гебрев
Заради грешка в размера: Учениците в Гърция получиха огромни предпазни маски
Заради грешка в размера: Учениците в Гърция получиха огромни предпазни маски