НОВИНИ

Националната галерия представя изложба, посветена на Никола Танев

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:33, 08.01.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Слушай новината

Галериите отново отвориха врати, но при строго спазване на противоепидемичните мерки. Изложбата, посветена на 130-годишнината на Никола Танев вече посреща зрителите в Националната галерия.

"На път" с картини, писма, скици и картички на Никола Танев. Пътешествията, в различни посоки и аспекти, определят историята на художника. Сега от Националната галерия добавят още щрихи.

"Всъщност той е пътешественик, но винаги се завръща. Винаги се завръща в България. Има собствен дом, любимото си Карлово, къщите където изкарва летата си и трупа произведенията, които после представя пред европейската публика, и с които всъщност става известен, заяви Иво Милев, куратор.

Никола Танев е първият български пасажер на пътнически самолет. Няма транспортно средство, което да не е използвал за пътуванията, които го зареждат и вдъхновяват.

"Това, което искам да акцентирам и за мен е откритие е изключителната кореспонденция. Писмата, които е писал почти всеки ден на път, дали с негови приятели, със съпругата му. Които са прекрасно илюстрирани и много малка част могат да бъдат видени тук", каза още Иво Милев.

Тук са и знакови предмети от ателието на Никола Танев - статива, столчето и паравана, изрисувани от самия него. Художникът, който припознава света като добро и благосклонно място, пълно с хора, които са готови да помогнат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли Олимпиада в Токио през 2021 година?
Ще има ли Олимпиада в Токио през 2021 година?
В Северозападна България ще продължи да вали сняг през нощта
В Северозападна България ще продължи да вали сняг през нощта