Над 700 000 ученици влизат в клас утре, 58 593 са първокласниците

от БНТ
16:08, 14.09.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Още
700 000 ученици влизат клас септември 593 първокласниците
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Общо 706 857 ученици влизат в клас в 2357 училища в цялата страна утре. Очаква се за първи път да прекрачат прага на класните стаи 58593 първокласници.

Обучение ще има също в 375 български училища в чужбина. В тях са записани 32266 ученици.

В първия учебен ден са напълно обезпечени с учители седем области - Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол.

Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област. Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по професии, за целодневна организация на учебната дейност, по математика, английски език и начални учители.

Над 93% от столичните учители са "За" присъствено обучение

По искане на просветното министерство Регионалните управления на образованието актуализират своята база данни със специалисти, които са готови да се включат в системата на предучилищното и училищното образование. Става дума най-вече за пенсионирани учители и педагози, които в момента са извън образователната система. Ще се даде възможност също за регистрация на студенти от педагогическите специалности, които желаят да преподават по специалността, по която се обучават във висши училища.

1039 психолози са назначени в детски градини и училища, а логопедите са 793. В Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование има още 124 психолози и 129 логопеди.

В началото на новата учебна година ще бъдат осигурени и последните 40 000 устройства за ученици, необходими за обучение от разстояние в електронна среда. 15500 лаптопа и таблета вече са поръчани по съществуващи рамкови договори и ще бъдат доставени до края на този месец. Отделно от това е обявена обществена поръчка за 24500 таблета, които се очаква да пристигнат в училищата през октомври т.г.

Преди първия учебен ден: Готови ли са училищата за 15 септември?

При преминаване към онлайн обучение всички ученици и учители ще имат достъп до интернет от домовете си. Училищата ще поемат таксите на децата от социално слаби семейства. Така ще се гарантира масовото включване в занятията от дистанция, ако това се наложи заради влошена епидемична обстановка.

Ако преподават онлайн, учителите ще продължат да получават допълнително възнаграждение от 30 лева за компенсиране на разходите за консумативи, включително за интернет.

През настоящата 2021 г. се възстановяват разходите за транспорт на 17800 учители от детски градини, училища и Центрове за подкрепа на личностното развитие. Плаща се наемът на 56 преподаватели.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Александър Донски започна с победа във Франция
Александър Донски започна с победа във Франция
Кристиян Малинов привлече интереса на Андерлехт и Антверпен
Кристиян Малинов привлече интереса на Андерлехт и Антверпен