НОВИНИ

Народният театър "Иван Вазов" с позиция за уволнението на Александър Морфов

Айше Сали
от Айше Сали
09:57, 01.03.2023
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Саботирането на новото ръководство на Народния театър "Иван Вазов" и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков.

Това се казва в позиция, публикувана от името на Народния театър "Иван Вазов" по повод скандала между дисциплинарно уволнения главен режисьор на театъра Александър Морфов и напусналата ПР-специалистка Велислава Кръстева.

Александър Морфов пред БНТ за уволнението му от Народния театър: Основната идея беше да ме унищожат

В позицията се посочва, че Велислав Минеков е декларирал такова намерение нееднократно в свои медийни участия.

"След дълъг период на изчакване и опити конфликтът да бъде вътрешно урегулиран, което не даде резултат поради външни провокации, възстановяването на нормалната творческа среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред. Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата длъжност ръководител отдел "Връзки с обществеността". Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен театър "Иван Вазов", посочват от НТ "Иван Вазов".

От там допълват, че позицията "Главен режисьор" е била създадена от настоящото ръководство на театъра специално за г-н Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев. Това е било част от концепцията му, както и включването в репертоара на други водещи национални и международни имена, програми и инициативи.

"Главен режисьор" е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра, като фигурата на главния режисьор има за задача да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра.

Актьори се събраха пред Народния театър в подкрепа на Александър Морфов

За съжаление, през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция. За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство", се казва в позицията на театъра.

Заедно със заповедта за дисциплинарно освобождаване от административния пост Александър Морфов е подписал договори, касаещи творческите му ангажименти към Народен театър "Иван Вазов", свързани с възстановените негови постановки на спектаклите "Хъшове" и "Животът е прекрасен", които остават част от репертоара на театъра, посочват от НТ "Иван Вазов".

Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народен театър "Иван Вазов".

Цялата позиция на Народен театър "Иван Вазов" вижте ТУК.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Христов: Спекулация е, че България дава на Украйна оборудването на АЕЦ "Белене"
Росен Христов: Спекулация е, че България дава на Украйна оборудването на АЕЦ "Белене"
Карлос Алкарас се отказа от участие на тенис турнира в Акапулко
Карлос Алкарас се отказа от участие на тенис турнира в Акапулко