НОВИНИ

НАСА представя първите изображения на пробата от астероида Бену

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:38, 11.10.2023
Чете се за: 04:27 мин.
Още
капсулата първите проби наса астероид приземи юта снимки
Слушай новината

НАСА ще представи първите изображения на най-голямата проба от астероид, събирана някога в космоса, както и първите анализи на нейния състав, очаквани с нетърпение от учените по целия свят, съобщи АФП.

Мисията "Осирис Рекс" взе пробата от астероида Бену през 2020 г., а капсулата с ценния товар се завърна успешно на Земята преди малко повече от две седмици, кацайки в американската пустиня. Оттогава в чиста стая в космическия център "Джонсън" на НАСА в Хюстън се извършва щателен процес по отваряне на капсулата. Операцията вече е запазила някои изненади.

Капсулата с първите проби на НАСА от астероид се приземи в Юта (Снимки)

"Има толкова много материал, че ни отнема повече време от очакваното, за да го възстановим", каза ученият от НАСА Кристофър Снейд. Това обаче е "най-добрият проблем, с който можем да се сблъскаме", добави той в изявление.

Преди кацането на капсулата американската космическа агенция изчисли, че тя е успяла да събере около 250 грама материал от Бену - много повече от две предишни японски мисии до други астероиди.

НАСА, за която това беше първа по рода си мисия, трябва да потвърди тази оценка днес. Досегашният отзвук обаче е повече от положителен. Материал е намерен "в изобилие" дори извън самото отделение за събиране.

Приятната изненада се дължи на инцидент, възникнал по време на вземането на пробата: непосредствено след операцията НАСА установи, че клапата на отделението за събиране не може да се затвори.

Товарът е успял да бъде обезопасен, като е бил прехвърлен в капсулата, както е било планирано. Заради изтичането обаче учените са очаквали да открият остатъци извън отделението, в кутията, в която е било поставено.

Откриха черен прах в капсулата с проба от астероида Бену

От НАСА казват, че тези "черен прах" и "отломки" са били поверени на екип за бърз анализ, за да се получи първоначална представа за състава на астероида Бену. Пробата се изследва с помощта на сканиращ електронен микроскоп, рентгенова дифракция и инфрачервени измервания.

Това трябва да позволи да бъде направен опис на наблюдаваните минерали и вероятно да се определи тяхното съотношение. Изследователите в частност смятат, че Бену съдържа хидратирани минерали.

Снимки: БТА

Изследването на астероидите ще позволи на учените да разберат по-добре формирането на Слънчевата система и как Земята е станала обитаема. Някои учени смятат, че е възможно астероиди като Бену да са донесли на нашата планета съединенията, които в крайна сметка са довели до зараждането на живота.

По-голямата част от пробата ще бъде запазена, за да бъде изследвана от бъдещите поколения с нови, по-мощни инструменти и да даде отговор на научните въпроси, които могат да възникнат. Така беше направено и с лунните скали, донесени по време на програмата "Аполо".

Какви "тайни" ще ни разкрие най-опасният астероид във Вселената

Анализът на Бену може да се окаже полезен и в бъдеще. Съществува малък риск (1 на 2700) астероидът да удари Земята през 2182 г. - сблъсък, който би бил катастрофален.

Поради тази причина познаването на точния му състав може да помогне, ако някой ден се наложи да се изчисли ударът, необходим за отклоняване на траекторията му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Себастиан Фетел: Не искам да казвам, че никога не бих се върнал във Формула 1, но времето си лети
Себастиан Фетел: Не искам да казвам, че никога не бих се върнал във Формула 1, но времето си лети
БФС подкрепи благотворителния търг на Фондация „Реал Мадрид“ и Фондация „Приятели на спорта“
БФС подкрепи благотворителния търг на Фондация „Реал Мадрид“ и Фондация „Приятели на спорта“