НОВИНИ

НАСА тества последния етап на ракетата за полети до Луната и до Марс

наса тества последния етап ракетата полети луната марс
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:12, 05.09.2020
Чете се за: 00:33 мин.
Още

НАСА проведе успешен цялостен тест на последния етап на двигателя в ракетата-носител SLS (Space Launch System), която има за цел да изпрати кораба "Орион" до Луната и до Марс.

Двигателят на ракетата, разположена на полигона в Юта, САЩ, работи 120 секунди. Задачата на теста беше да провери работата на двигателя, качеството на използваните материали в ускорителя, да оцени потенциала за нови материали и дали са необходими някакви модификации.

Ракетата ще бъде оборудвана с два ускорителни блока, които осигуряват три четвърти от тягата за навлизане в орбита, където след това ще се разделят.

SLS се изгражда, за да изстреля новия американски космически кораб Orion, който е в процес на изграждане, за да изпрати астронавти на Луната през 2024 г. и на последващи полети до далечния Космос, включително и до Марс. Сглобката на двигателя на ракетата приключи през декември миналата година.

Изстрелването на ракетата бе отлагано многократно. Първото беше планирано за 2019 г., след което беше отложено за юни 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Стоянов-Дамбовеца излиза на свобода с мярка "подписка"
Пламен Стоянов-Дамбовеца излиза на свобода с мярка "подписка"
Партията на Джуканович призна поражението си на вота
Партията на Джуканович призна поражението си на вота