НОВИНИ

Неочакван вратарски успех

Стражът на Челси Роберт Санчес определено е сред сполучливите трансфери на лятото

Роберт Санчес
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:36, 21.10.2023
Чете се за: 05:37 мин.
Спорт
Слушай новината

През лятото в Англия един вратарски трансфер предизвика доста дискусии, възроди доста надежди. Вероятно се досещате, че става въпрос за преминаването на Андре Онана на „Олд Трафорд“.Началото на престоя в Театъра на мечтите за стража е доста противоречиво и вече дори спокойно можете да откриете статии в мрежата относно грешката, допусната от Манчестър Юнайтед.

По същото време една друга сделка, включваща смяната на клубната принадлежност на вратар, остана леко в сянка, но може да се окаже точно на място. И то при положение, че Челси харчи за кого ли не и обикновено в последните години не може да се похвали с особена сполука. В случая обаче сякаш е различно. Става дума за Роберт Санчес, който някак тихомълком се превърна в титулярния избор на Маурисио Почетино за позицията под рамката. С какво може да допринесе испанецът, като излезем от познатите стереотипи, че вече познава Висшата лига и не се нужда от време за аклиматизция? Ето с какво:

Да започнем оттам, че Челси плати само 25 милиона паунда на Брайтън през август, което по новите неписани правила на трансферния пазар може да се приеме за прекрасен удар от мениджърска гледна точка. Все пак говорим за национален вратар на Испания. Истината е, че първоначално беше много трудно да се повярва, че Санчес ще бъде някаква свръхподобрена версия на Кепа Арисабалага, особено ако човек погледне статистиката им от предишния сезон. Арисабалага пази повече минути през кампанията от Роберт – 2565 минути срещу 2070 минути, процентът на спасявания на Кепа беше доста по-висок в сравнение с испанския му сънародник – 73.2% срещу 61%, пасовете на Кепа средно на мач бяха повече (31 срещу 29), но по-същественото – процентът на тяхната точност беше изцяло в полза на Арисабалага (81% срещу 74%). Всичко това караше феновете на Челси за пореден път да усъмнят в далновидността на трансфера. Но не бива да са толкова черногледи, защото Санчес разполага с доста по-комплексни качества от предшествениците. Няма проблеми с дисциплината, което в миналото е било проблем както с Кепа, така и с Едуар Менди. Няма проблеми с постоянството, което беше огромна пречка за Арисабалага.

Кепа правеше феноменални спасявания, но беше склонен да допуска елементарни грешки. Нещо, което сякаш не влиза във визитката на бившия вратар на „чайките“ или поне не го познаваме в подобна светлина. А и Санчес вече има доста по-квалитетни защитници пред себе си. Дори само присъствието на Тиаго Силва е достатъчно, за да повлияе на самочувствието ти. И числата започнаха да се подобряват чувствително. Роберт Санчес до момента през сезона е трети по отношения на процента спасени удари, като изостава в цялата Висша лига, при това не с много, от стража на Тотнъм Гилермо Викарио и вратаря на Ливърпул Алисон (77% срещу 76% срещу 75%).

Да говорим за стабилност в отбраната на „сините“ от Лондон звучи налудничаво, ако погледнем къде точно се подвизават в класирането, но истината, е че всъщност те не допускат чак толкова много положения пред вратата си. Санчес е вадил топката седем пъти от мрежата си в първенството, като головете, които е трябвало да допусне според цифрите са 8.47. С други думи – намесите му са помогнали на Челси да си спести около 2 гола, които вероятно щяха да влошат още повече точковия актив, имайки предвид че доста от тези спасявания бяха направени срещу Борнемут и срещу Фулъм, когато играчите на Маурисио Почетино спечелиха 4 точки.

Извън света на числата е редно да упоменем, че Роберт Санчес изглежда доста уверен при работата си с топка в крака, придвижването му е отлично и прилича на човек, който чете достатъчно добре играта, за да се чувства комфортно при центрирания и атаки от фланговете. Интуицията му при разгадаването на посоките на ударите на противниковите нападатели също е на ниво. Така че от „Стамфорд Бридж“ може и да не го осъзнават все още, но е доста вероятно да са постигнали неочакван вратарски успех с последния си трансфер на този пост.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дронове събират отпадъци от морето в Поморие
Дронове събират отпадъци от морето в Поморие
Росица Денчева загуби първия си полуфинал при жените
Росица Денчева загуби първия си полуфинал при жените