НОВИНИ

NFT - шансът на творците да се хранят от изкуството си

Криптовалути и творци

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
23:10, 21.02.2022
9703
Чете се за: 08:22 мин.
У нас
Слушай новината

NFT - Kакво е това животно и как ще помогне на творците?

Наричаме я Калина. Художничка, за която всяка творба е изправена пред въпроса ще бъде ли продаденa. Отговорът на този въпрос вече има две части. Преди и след.

Преди,

когато Калина можеше да разчита единствено на галерии и изложби, за да продаде картините си. Това струва пари и продажбата е възможна само в определен ден и час. Другата възможност е Калина да качи картините си в интернет, където веднъж продадени, те спират да носят печалба за нея.

След...

Светът е дал нова възможност и тя е всеки творец като Калина да сложи печат “NFT” на произведението си и така да го превърне във валута. Картината ѝ ще бъде призната за оригинал и Калина ще печели пари не само от продажбата ѝ, а и от всяка ПРЕпродажба.

Или иначе казано NFT е възможност всяко произведение на изкуството да бъде качено (срещу пари) в платформа, която доказва, че това произведение е оригинал, който може да бъде продаван и препродаван в определена криптовалута.

ТОВА НЕ Е ИЗМИСЛЕНА ИСТОРИЯ, А СВЕТОВНА ТЕНДЕНЦИЯ

Първият българин, който се включи в нея: Калоян MZK Тошев

Да, Калоян може да ви накара да повярвате, че дигиталното изкуство не е за подценяване, макар около него да няма платна, бои, моливи и творчески хаос.

И въпреки това да се изхранва от таланта си преди било по-трудно.

Калоян Тошев, художник:

"Дигиталното изкуство винаги е имало нужда от нещо такова. Аз като един дигитален творец вече 17 години винаги съм имал проблем да си продавам изкуството. Винаги ми се е налагало да го продавам под някаква форма тип фланелки, тип постери. Това е трудност, която стои пред всички дигитални артисти. NFT-тата промениха това - ние започнахме да продаваме изкуството си. Това, което прави голямата промяна за нас е, че когато някой препродаде тази картина на някой друг, ние взимаме 10% от продажбата. Такова нещо никога не е имало досега в изкуството. Микеланджело може да е продал картината си за 100 долара, после да е станал известен, тази картина се продава за милиони на някой друг, той пък я препродава за 10 милиона и Микеланджело не взима нищо от това."

ДА ГОВОРИМ В ЦИФРИ

Благоприличието не ни позволява да попитаме Калоян колко получава от тази форма на продажба, но днес в криптопортфейла му има ... удовлетворение. Казва, че изкарва 80% от доходите си благодарение на възможностите на NFT.

Картините, които е продал, продължават да му носят доходи от препродажби. И парите, които трупа в криптопортфейла си всеки един момент могат да бъдат обърнати в евро.

За да направи първата си такава продажба обаче, за много кратко минал през разочарованието.

Калоян Тошев:

Две седмици по-рано започнах да вдигам шум, че ще пускам картини, които се продавам онлайн. Идеята ми беше да е като онлайн изложба. Вдигнах шум, пуснах го и ...нищо не се случи. Никакъв интерес, никой не си купи нищо. В главата ми беше - очевидно не ставам за артист, защото свърших всичко от маркетинг гледна точка. Два дена по-късно един артист от Америка наддаде за една от моите картини. Други колекционери пък са видели, че той наддава, наддали са и те. И за 24 часа продадох четирите картини.

КОЛКО ТРУДНО ИЛИ КОЛКО ЛЕСНО Е? И КОЛКО СТРУВА?

Платформите, в които може да бъде качено произведението, са няколко. При всички тях е толкова сложно да качиш произведението си, колкото е сложно да качиш снимка в социалните мрежи. Единственото различно е, че в този случай качването струва пари - първоначална инвестиция, която може да бъде възвърната, ако някой купи произведението.

Калоян Тошев:

В началото, за да създам NFT, трябва да дам пари, за да създадеш едно NFT в момента излиза около 100 - 150 долара. Всичко варира в зависимост от платформата. Това може да изглежда загуба в началото, но после, ако можеш да намериш купувач, който да го вземе за по-голяма сума - инвестицията се оправдава. Много хора си мислят, че влизаш, създаваш го и вече си богат - но всъщност изобщо не е така. Ние, творците трябва да седнем, да си намерим купувачи. Това е като стандартните продажби, но дигитално.

За читателите на БНТ Калоян издава най-важните стъпки:

  1. Акаунт в Twitter и присъединяване към NFT общността там - именно тази платформа е златната среда за NFT-предприемачите и артистите в момента. Там те споделят творбите си и стигат до евентуални купувачи.
  2. Второто, което може и да изпревари първото, са знанията, които човек трябва да натрупа за криптовалутите.
  3. Избор на творби за продажба и избор на платформа, в която да бъдат предлагани.
  4. Разговори с купувачи.

СВЕТЪТ ПОЛУДЯ(ВА) ПО ТАЗИ МОДА

Докато в България има около 50 души, които продават творенията си по този начин, NFT вече е много популярно на Запад, включително сред много знаменитости. Парис Хилтън, Снуп Дог, Джони Деп, Еминем, Серина Уилямс - това са само част от известните лица, които използват новата възможност.

Джони Деп обяви, че ще продаде оцветени от него картини, като всяка картина е разделена на 11 000 малки дигитални парчета, които могат да бъдат купени от хората и препродавани безброй пъти.

Парис Хилтън продаде дигитална кукла със своя образ за над 1 милион долара.

Еминем също се впусна в света на криптовалутите и спечели около 1,8 милиона долара от това. Продаде виртуални фигури на герои от видеата си и оригинални откъси от свои произведения.

КАКВО МОГАТ ДА ЗАГУБЯТ ТВОРЦИТЕ?

Първоначалната си инвестиция при качването на произведението.

БЪДЕЩЕ НЕОПРЕДЕЛЕНО

До къде ще стигне светът на криптовалутите е въпрос, по който може да се напише и най-дългият цветен разказ и най-бързо свършващата история.

Може да е песен, може да е картина, може да е видео, може да е цяла книга в PDF формат - взимам този файл и създавам NFT с него и вече намирам купувач, на който да го продам, казва Калоян.

Развоят на събитията в криптосвета не може да върви с категорични обещания. На този етап обаче NFT е глътка въздух за всеки, който е в обувките на Калина и Калоян и мечтае изкуството му освен да е красиво, да може да храни.

Следва продължение...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания премахва задължителната изолация след положителен тест за COVID-19
Великобритания премахва задължителната изолация след положителен тест за COVID-19
Премиерът Кирил Петков осъди признаването от Путин на сепаратистките републики
Премиерът Кирил Петков осъди признаването от Путин на сепаратистките републики