НОВИНИ

Започва застудяване

bnt avatar logo
от БНТ
22:16, 21.02.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Предимно слънчево и все още по-топло от обичайното беше и днес. 19° достигна температурата следобед във Велико Търново, 13° в София. През следващото денонощие обаче ще се създаде сериозна валежна обстановка и ще започне застудяване. Още през нощта облачността в цялата страна ще се увеличи и на много места ще превали, все още дъжд.

Утре валежите ще продължат, като в областите с предупредителен жълт код ще са значителни. С умерен и временно силен северозападен, в Източна България - североизточен вятър ще нахлува по-студен въздух.

С понижението на температурите след обяд в Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът ще премине в сняг. Максималните температури ще са от 4 - 5° в северозападните райони до 13 - 15° в югоизточните, където по-късно през деня ще има и гръмотевици.

В планините границата между дъжд и сняг ще е на около 1500 м височина, но постепенно сняг ще завали и в по-ниските райони.

Значителни ще бъдат валежите в Рило-Родопската област, Средна гора и Предбалкана. Ще бъде и много ветровито.

Причина за валежите у нас и в останалата част от полуострова, както и в Южна Италия е средиземноморски циклон. В северозападните райони на Балканите ще вали дъжд и сняг.

В Западна и Централна Европа също ще вали, но слабо. Валежи от сняг ще има в Европейска Русия и в Южна Норвегия. Слънчево и много по-топло от обичайното ще бъде в Испания.

У нас през следващите дни температурите навсякъде ще се понижат. Ще има и валежи от дъжд и сняг, но вече слаби, а вятърът ще отслабне, с изключение на източните райони, където задържи по-ветровито. В петък и събота ще е слънчево, а максималните температурите отново ще тръгнат нагоре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО осъди признаването на Донецка и Луганска народни републики от Русия
НАТО осъди признаването на Донецка и Луганска народни републики от Русия
Етна отново изригна
Етна отново изригна