НОВИНИ

Николай Денков: Пари за българския шах ще има, когато се оправи шахматната програма с федерациите

Премиерът адресира проблемите в родния шахмат и увери, че пари за спорта ще има, когато бъдат разрешени проблемите между различните федерации, които претендират за лиценз

Николай Денков
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
23:14, 21.11.2023
Чете се за: 03:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Министър-председателят акад. Николай Денков беше сред официалните лица, които посрещнаха на летище "София" българските шахматистки, които осигуриха на страната ни златния медал от европейското отборно първенство в Будва, Черна гора - Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева.

Пред медиите Денков адресира и проблемът с липсата на финансиране на този спорт у нас и увери, че пари за шахмата ще има, когато бъдат разрешени проблемите между различните федерации, които претендират за лиценз.

"Пари за българския шах ще има, когато се оправи шахматната програма с федерациите. В момента лиценз има само една от тях, към която тези момичета не принадлежат. Това, което е изключително важно сега е, че успяха да се съберат в последния момент и да направят отбор за европейското, защото можеше и този момент да се изпусне", категоричен бе премиерът Денков.

В същото време, както вече стана ясно, българският национален отбор не е получил никакво финансиране за участието си по време на шампионата в Черна гора, което е станало факт единствено благодарение на новоучредената преди два месеца Българска спортна шахматна федерация. В момента пък притежателят на лиценз от спортното министерство е Българска федерация по Шахмат 2022.

"За да ни допуснат до участие в това първенство, което не се е случвало от много години, приносът е на Българската спортна шахматна федерация. Тя беше създадена преди два месеца с председател Милен Василев и почетен председател Антоанета Стефанова. Всичките състезателки в този отбор обаче са редовно картотекирани и членуват в своите клубове, които са част от единствената лицензирана шахматна федерация у нас - Българска федерация по Шахмат 2022 (БФШ 2022)", коментира пред БНТ треньорът на Нургюл Салимова Живко Желев.

По същото време председателят на БФШ 2022 Васил Антонов заяви, че единственото важно в този момент е единствено историческата победа.

"Благодаря на спомоществователите, които направиха възможно участието на българския национален отбор по шахмат в Будва, за да можем да реализираме възможностите на нашите шахматисти, някои от които се подготвят повече от 10-15 години", сподели Антонов.

Антоанета Стефанова: Това е споделен успех, България не може да бъде извън европейското или световното шахматно семейство

Нургюл Салимова: Винаги даваме всичко от себе си, сега сме европейски шампионки

Белослава Кръстева: През цялото време работехме в един екип и това беше нашият ключ

Виктория Радева: За мен е една изключителна радост и чест, че съм част от този отбор

Петър Арнаудов: Имаме страшно силно поколение от шахматистки

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хърватия грабна последното свободно място на Евро 2024 през квалификациите
Хърватия грабна последното свободно място на Евро 2024 през квалификациите
Калояна Налбантова с рекордно класиране в ранглистата, прогрес и за сестри Стоеви
Калояна Налбантова с рекордно класиране в ранглистата, прогрес и за сестри Стоеви