НОВИНИ

Новият командващ руските сили в Украйна: Обстановката около Херсон е напрегната

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:05, 19.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
По света
новият командващ руските сили украйна обстановката херсон
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американски изтребители са прихванали два руски бомбардировача близо до американския щат Аляска. Северноамериканското военновъздушно-космическо командване заяви, че не разглежда случая като заплаха, нито като провокация. Според съобщението, става дума за рутинно следене на чуждестранни самолети, които при необходимост се екскортират извън идентификационната зона на противовъздушната отбрана. Същевременно, руски генерал за първи път призна трудната ситуацията за руските сили в Украйна.

Военната обстановка в Украйна е напрегната, особено около Херсон. Това заяви новият командващ руските сили в Украйна Сергей Суровикин в интервю за руската държавна телевизия. По думите му движението през Днепър е спряно заради украински ракетен обстрел, което създава проблем за доставките на храна, вода и електричество.

"Като цяло, ситуацията в зоната на специалната военна операция може да бъде определена като напрегната. Противникът не се отказва от опитите си да атакува позициите на руските войски. Това се отнася най-вече за Купянското, Лиманското и Николаевско-Криворожкото направление", заяви генерал Сергей Суровикин, командващ руските сили в Украйна.

Представител на окупационните власти в Херсон твърди, че украинските сили подготвят масирана атака срещу града и това налага евакуацията на населението. Според ТАСС е планирано преместването на около 50-60 000 души.

"Съветвам ви да възприемете сериозно думите ми, призовавам за евакуация възможно най-скоро", заяви Кирил Стремоусов, представител на окупационната администрация в Херсон.

В редовното си вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски коментира използването на ирански дронове за атаки срещу ключова инфраструктура - твърдения, които Техеран отрича и заявява готовност за разговори за изясняване на ситуацията.

"Самият факт, че Русия иска подобна помощ от Иран, е признание от страна на Кремъл за военния му и политически банкрут. Десетилетия те харчеха милиарди долари за собствения си военно-промишлен комплекс, а накрая се поклониха на Техеран, за да си осигурят доста обикновени дронове и ракети. Стратегически това няма да им помогне", заяви Володимир Зеленски.

На Русия вероятно ще са ѝ необходими от две до четири години, за да възстанови въоръжените си сили до нивото им отпреди войната в Украйна, заяви министърът на отбраната на Естония. По време на посещение в САЩ Хано Певкур прогнозира дълъг конфликт и призова Запада да продължи да оказва помощ на украинците. На свой ред американският му колега Лойд Остин приветства Талин за далновидната подкрепа за Украйна.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси междувременно обяви готовност да се върна в Украйна и Русия и потвърди, че консултациите за обособяването на защитена зона около АЕЦ "Запорожие" продължават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ ще освободят 15 млн. барела петрол от стратегическия си резерв
САЩ ще освободят 15 млн. барела петрол от стратегическия си резерв
По-високи максимални температури днес
По-високи максимални температури днес