НОВИНИ

Обирджиите на банкомата в София били молдовци, подозират ги и за други кражби

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:12, 10.12.2021 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
Криминално
обирджиите банкомата софия били молдовци
Слушай новината

Среднощен екшън в София, след опит за разбиване на банкомат и взломна кражба от голям магазин. Полицията успяла да осуети престъплението. Задържан е един заподозрян, други двама се издирват.

Задържаният е молдовец, предполага се, че и другите двама са негови сънародници. Според източници на "По света и у нас" бандата е известна на полицията с други опити за разбиване на банкомати в столицата. През 2018 година от МВР съобщиха за тенденция чужденци да участват в подобен тип престъпления - показателни са два случая с разбити банкомати и откраднати големи суми в Пловдив и Стара Загора, като задържаните са молдовци.

Екшънът тази нощ се разиграл малко преди 03.30 ч. Тогава бандата нахлула в магазина. В полицията обаче била получена оперативна информация за подготвяното престъпление. Незабавно към мястото били изпратени екипи. Така заподозрените не успели да стигнат до парите в банкомата. Те обаче оказали съпротива на полицаите, а двама избягали от мястото. Проникването в магазина е заснето с камери за видеонаблюдение.

От кадрите се вижда как мъжете влизат в магазина - единият от тях вади от черен сак предмет, който прилича на чук. С него разбива стъклената врата и нахлува в търговския обект. През това време друг опитва да среже с флекс банкомата. Вижда се как изведнъж побягват. Единият захвърля сак, в който е открита лесно преносима техника - телефони и таблети, взети от магазина. Какво е правил през това време третият - не се вижда на кадрите. Тримата са оказали съпротива.

"Не са изпълнили полицейското разпореждане, колегите докато стигнат на място, те са успели да избягат. Едното от лицата са успели да го настигнат и са го задържали, а за другите двама просто не са", каза комисар Петър Петров - началник отдел "Криминална полиция" към СДВР.

Бегълците са оставили пред магазина колата, която са ползвали.

"Това е тяхната работна кола, като този автомобил е противозаконно отнет септември месец от района на Седмо Районно управление. От тука са се оттеглили пеша, за сега нямаме данни за автомобил или нещо друго транспортно средство", допълни комисар Петров.

Задържаният е 36-годишен молдовец със статут на постоянно пребиваващ в страната. По неофициална информация вероятно бандата стои зад опита за разбиване на банкомат в столичния квартал "Люлин" в края на септември. Дали са съпричастни към други престъпления - тепърва ще се изясни.

"Ще ги проверим и за други подобни случаи", каза комисар Петров.

Това не е първият случай на задържани молдовци за разбити банкомати. През 2018 година МВР дори заговори за тенденция чужденци да извършват такива престъпления. През септември 2018 г. в Стара Загора беше задържана група от трима молдовци, измъкнали от банкомат над 50 000 лв. През лятото на същата година пък 22-годишен молдовец и негов съучастник бяха арестувани след взривяване на банкомат, от който задигнали около 200 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След връченото от Минеков писмо: Ще преместят ли ГЕРБ централата си?
След връченото от Минеков писмо: Ще преместят ли ГЕРБ централата си?
Магнус Карслен отново стъпи на световния връх
Магнус Карслен отново стъпи на световния връх