НОВИНИ

Обмисля ли Москва да се оттегли от споразумението за забрана на ядрените опити?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:28, 06.10.2023
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Русия обмисля да оттегли ратификацията си на Договора за забрана на ядрените опити, обяви председателят на Руската дума. Ден по-рано Владимир Путин не изключи излизане от договора като "симетричен отговор" на Съединените щати, които не са го ратифицирали.

Русия тества ракета с ядрен двигател

Засега руският лидер не вижда необходимост от промяна на ядрената доктрина на страната. Но пък обяви успешно изпитание на нова крилата ракета с ядрен двигател. Последните изявления на руските лидери показват, че Москва сериозно обмисля да оттегли ратификацията си за договора, който забранява ядрените опити на всеки и навсякъде.

Подновяването им би означавало начало на нова ядрена надпревара. Между 1945 г. и договора за забрана от 1996 г. са проведени 1032 теста от Съединените щати и 715 - от Русия.

"Ние отдавна ратифицирахме договора, а американците - не. За да минем под общ знаменател президентът допусна възможността за оттегляне на нашата ратификация, но това не означава обявяване на намерения за провеждане на ядрени опити", каза Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

По-рано обаче руският лидер припомни условията за използване на руско ядрено оръжие - ответен удар на аналогично нападение или заплаха за съществуването на руската държавност.

"Днес няма заплаха срещу руската държавност. На никой със здрав разум и памет няма да му хрумне да използва ядрено оръжие срещу Русия", заяви Владимир Путин.

Той обяви успешно изпитание на крилата ракета "Буревестник" с ядрен двигател, но не посочи кога е направено. Според Ню Йорк Таймс това е станало скоро, ако се съди по движението на коли и самолети в руска арктическа база. Ядреният двигател не е ограничен от количеството гориво за агрегатите на традиционните крилати ракети. Според руско специализирано издание от 2021-ва Буревестник може да измине 20 хиляди километра и да лети на височина едва 50-100 метра.

По експертни оценки подобно оръжие може да остане в полет с дни, да обикаля планетата с ядрена глава като избягва противоракетната отбрана и да нанесе непредсказуем удар. Западът поставя под въпрос реалното постъпване на въоръжение преди края на сегашното десетилетие. През 2019-та поне петима руски ядрени специалисти загинаха при експлозия и освобождаване на радиация при експеримент в Бяло море, свързван с програмата "Буревестник".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момче заплаши съучениците си с пистолет, оказа се пластмасов
Момче заплаши съучениците си с пистолет, оказа се пластмасов
Унгария и Полша блокираха декларация за миграцията на срещата в Гранада
Унгария и Полша блокираха декларация за миграцията на срещата в Гранада