НОВИНИ

Опасно горещо остава времето в следобедните часове

остава горещо рекордни жеги очакват
bnt avatar logo
от БНТ
12:37, 16.08.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

След прохладното време през изминалия уикенд, днес отново ще бъде опасно горещо. В голяма част от страната е обявено предупреждение от първа степен, код жълто, за дневни температури около и над 35°.

В повечето райони максималните ще са между 33° и 38°, малко по-ниски традиционно по Черноморието – около 27 - 30°. Ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток.

Повишението на температурите ще продължи и утре. Код жълто е в сила вече в почти цялата страна, с изключение на област Смолян и Черноморието.

Максималните температури ще са между 34° и 39°. Ще преобладава слънчево време, с краткотрайни валежи с гръмотевици след обяд в планините от Западна България. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър, който привечер в Северозападна България ще се ориентира от северозапад и ще се усили.

Температурите на морския бряг и утре ще останат осезаемо по-ниски – максималните ще са около 27 - 30°. Ще бъде слънчево, в комбинация със слаб до умерен югоизточен вятър. Температурата на морската вода е 26 - 27°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

В планините след слънчевото утро по-късно през деня в масивите от Западна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, които ще продължат и през нощта срещу сряда.

Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури в планинските курорти ще са от 23° на Алеко, 28° в Боровец и Пампорово до около 30° в Банско.

Въпреки слабото захлаждане, температурите в южната половина от Пиренейския полуостров и на Апенините ще останат по-високи от обичайните. Валежи, на места значителни, ще има на много места на континента, а в Централна Европа се очаква и съществено застудяване.

Чувствително понижение на температурите се очаква утре и в северозападните райони на Балканите, където ще започне да преминава студен атмосферен фронт. На много места там ще има валежи и гръмотевици, но в останалата, по-голямата част от полуострова, ще остане слънчево и горещо.

У нас комбинацията от опасно високите температури, сухото време и очакваното усилване на вятъра и в близките два дни ще създава предпоставки за възникване на бързоразрастващи се и трудни за овладяване пожари.

Но предстои относително захлаждане - в сряда и четвъртък, максималните температури през втория ден ще бъдат между 27° и 32°. Ще има райони с проливни валежи и гръмотевични бури. Възможни са и градушки.

В петък и събота ще преобладава слънчево време, а превалявания ще има само през първия ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама наши джудисти ще стартират на Европейското в Латвия
Двама наши джудисти ще стартират на Европейското в Латвия
Бойко Рашков уволни дисциплинарно директора на ОДМВР-Пловдив
Бойко Рашков уволни дисциплинарно директора на ОДМВР-Пловдив