НОВИНИ

Осигурени са пари за ремонт на болницата в Перник, съобщи Михаил Околийски

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 16.01.2024
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Получих добра новина преди две минути, получили сме 45 млн. лева от финансовото министерство за довършване на ремонтите по проекта за Спешната помощ. Ще бъдат отпуснати средства и за ремонт на спешното отделение в болницата в Перник. Това заяви в "Денят започва" доц. Михаил Околийски - зам.-министър на здравеопазването.

"С подобен тип инвестиции ние спасяваме проекта за Спешната помощ, който заварихме доникъде", каза доц. Околийски.

Той потвърди, че ще има увеличение и на цените на клиничните пътеки.

"Ние сме част от този процес, като Министерство на здравеопазването и сме в постоянен контакт и с Български лекарски съюз и аз в качеството ми на председател на надзора на НЗОК - със сигурност всички клинични пътеки ще претърпят увеличение нагоре. Процентът ще е различен, защото пътеките, които имат най-голяма нужда от увеличение, недофинансираните пътеки - те ще получат най-голямо увеличение. Това е добрата новина за българските граждани. Увеличението няма да бъде в противоречие на високотехнологичните пътеки, които все пак трябва да бъдат адекватно финансирани. Преговорите вървят много добре. Увеличението ще бъде по справедлив начин", категоричен е доц. Околийски.

Заместник-министърът обобщи, че предстоят разговорите за болничната помощ.

Той коментира и възможността за масово въвеждане на еднодневните хоспитализации, като ефективен начин за спиране на практиката за източване на средства от НЗОК.

"Установило се е, че много от дейностите могат да се извършат за един ден. Има много ненужни хоспитализации, използваемостта на легловата база е едва около 50%. Въпреки това има структури, които искат да отварят нови болници."

"Един от най-големите казуси е адекватни, навремеменни изследвания, които могат да се случат извън болниците, или ако се извършват в тях, да бъде ефективно и бързо. От надзора на НЗОК разпределихме едни 63 млн. лева, които бяха предназначени за извънболнична помощ и за медико-диагностични изследвания, за болнична помощ и за лекарства, защото не бяха усвоени. Искаме да променим това с драконовски контрол", категоричен е заместник-министърът.

Той застава отново зад идеята да има мораториум за откриването на нови болници.

"Не е късно това да се случи, въпреки че въднъж предложението беше отхвърлено в парламента.Има нова възможност това да се случи през закона за лечебните заведения, има шанс отново да влезе този мораториум. Въпросът е, че тази мярка и още няколко мерки се бавят от ноември във финансовото министерство, което трябва да даде финансова оценка за тях, за да може ние да си свършим работата."

Доц. Околийски подчерта, че не е нужно в София, Бургас и Пазарджик например да се правят нови болници, а трябват такива лечебни заведения в Северозападна България.

Той съобщи, че започва мащабна информационна кампания за профилактиката от другата седмица.

"Затова че профилактиката може да открие много рано дори малък проблем. Това са всички възможни изследвания и ще бъде платено по каса. Само 14% от здравето на хората зависи от здравната система. Другото зависи от генетика, поведение, околна среда и т.н.", посочи той.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спешното отделение в болницата в Перник е в окаяно състояние
Спешното отделение в болницата в Перник е в окаяно състояние
Световната номер 1 Ига Швьонтек се класира за втория кръг на Australian Open след успех над София Кенин
Световната номер 1 Ига Швьонтек се класира за втория кръг на Australian Open след успех над София Кенин