НОВИНИ

Остри реакции в два университета в защита на уволнен преподавател

проф димитър димитров новият ректор унсс
bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 25.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Дисциплинарното уволнение на преподавател от УНСС предизвика остри реакции и недоволство сред студентската и академична общност.

Доцентът Мартин Осиковски, който е преподавател по медии и комуникации в УНСС от десет години, привлече вниманието към себе си в края на предизборната кампания. Тогава той написа във Фейсбук профила си, че напуска административните постове, които заема. Това беше неговият знак на протест, че по време на предизборната кампания Бойко Борисов е посетил нов корпус на университета. Осиковски обяснява, че е недоволен, защото университетът е превърнат в територия за агитация и „хората, които работят и учат там, се чувстват меко казано дискомфортно от това, че неволно са се превърнати в домакини на предизборна обиколка“.

След това стана ясно, че преподавателят е уволнен. Аргументът на ръководството на УНСС е, че е извършено тежко нарушение на трудовата дисциплина и е уронен престижа на университета.

Уволнението предизвика недоволството на преподаватели и студентите в УНСС. В него е организирана подписка в подкрепа на Осиковски, която е подкрепена от близо 2000 студенти и 1000 преподаватели.

Неговите колеги от катедра „Медии и обществени комуникации“ поискаха наложеното наказание за дисциплинарно уволнение да бъде преразгледано и доц. д-р Мартин Осиковски да бъде възстановен като преподавател в екипа на катедрата.

Факултетът по журналистика и масова комуникация в СУ също реагира остро

Цялата академична общност на ФЖМК изразява остър протест срещу дисциплинарното уволнение, става ясно от публикация във Фейсбук страницата на факултета. „Считаме, че това действие е груб акт на нарушаване на правото на свободно изразяване на мнение и позиция, гарантирани в Конституцията на Република България. Подкрепяме колегата Осиковски и категорично възразяваме срещу подобни крайно опасни практики, познати ни от тоталитарно време - с опити за налагане на догматични идеологии, с контрол върху всички и всичко.“, е позицията на ФЖМК.

Ректорът на УНСС готов да преразгледа решението си при определено условие

По-късно днес проф. д-р Димитър Димитров излезе с официално изявление, в което мотивира уволнението на доцент Осиковски.

"Дисциплинарното уволнение на доц. Мартин Осиковски е по повод негови неверни твърдения за политическа агитация в УНСС или агитация, организирана от УНСС. Неверните твърдения са, че на централния вход на УНСС са използвани партийни символи на политическа партия, както и че при посещението на министър-председателя на 2 април 2021 г. е извършван, по думите на доц. Осиковски, „политически агитпроп“", обяснява ректорът на УНСС.

Той призовава Мартин Осиковски да предостави доказателства за своите твърдения. Аудиовизуален материал или решения на компетентен държавен орган, но не колажи, и не снимки от 2019 г., а истинските факти от 2 април 2021 г, подчертава професор Димитров.

"Ще преразгледам решението си за уволнението само при едно- единствено условие – когато доц. Осиковски представи и най-малкото доказателство за осъществяване на предизборна агитация, съгласно законите и Конституцията на Република България.", пише още в позицията на ректора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое взе нужната точка в Монтана и ще играе в първата шестица
Берое взе нужната точка в Монтана и ще играе в първата шестица
Всички индустриални свинекомплекси в България могат да изнасят месо за Европейския съюз
Всички индустриални свинекомплекси в България могат да изнасят месо за Европейския съюз