НОВИНИ

От Китай заплашиха САЩ с контрамерки заради бойкота на Игрите

Пекин 2022 олимпийски кръгове олимпиада лого
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 06.12.2021
Чете се за: 01:47 мин.
Спорт
Слушай новината

От Китай призоваха САЩ да спрат да "раздуват бойкота" на Зимните олимпийски игри в Пекин, както и да се въздържат от политизиране на спорта. Ако това не се случи, от Пекин се заканиха, че ще предприемат драстични контрамерки. Това заяви говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян на брифинг в понеделник.

По-рано CNN, позовавайки се на свои източници, съобщиха, че се очаква американската администрация да обяви дипломатически бойкот на предстоящите Игри.

„Искам да подчертая, че Зимните олимпийски игри не са сцена за политическо шоу и манипулации. Американските политици са в ситуация, в която не са получили покана, а продължават да разпалват „дипломатическия бойкот“ на Зимните олимпийски игри в Пекин“, каза дипломатът.

Той подчерта, че политическата манипулация сериозно опорочава духа на Олимпийската харта, тъй като това е чисто политическа провокация и тежка обида за 1,4 милиарда китайци.

Според него подобни действия и изявления от страна на САЩ само ще позволят на китайския народ и народите от всички страни да разпознаят по-добре лицемерието и антикитайското отношение на американските политици.

В този случай, подчерта Чжао Лицзян, „ако САЩ продължат да отстояват позициите си, Китай със сигурност ще предприеме решителни контрамерки“.

Олимпийските игри в Пекин ще се проведат от 4 до 20 февруари 2022 година и ще бъдат излъчвани по БНТ.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Консултации при президента: Румен Радев разговаря с първите четири политически сили
Консултации при президента: Румен Радев разговаря с първите четири политически сили
Арестуваха четирима след серия обири на търговски обекти
Арестуваха четирима след серия обири на търговски обекти