НОВИНИ

От укранските дипломати се изисква да бъдат "универсални войници"

Разговор с Генади Надоленко - ръководител на Дипломатическата академия на Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
21:08, 30.10.2023
Чете се за: 10:55 мин.
По света
Слушай новината

Задачите пред украинската дипломация по време на започнатата от Русия война срещу Украйна се промениха. Сега от укранските дипломати се изисква да бъдат "универсални войници", което включва да се борят с фалшивите новини и дезинформацията, да са ефективни като дипломати в държавите, където работят по света, но и да могат да спасяват човешки животи, там където се наложи. Това каза пред БНТ Генади Надоленко - ръководител на Дипломатическата академия на Украйна. Той беше у нас по повод 20 години от създването на Дипломатическия институт при министъра на външните работи на България.

Николай Кръстев, БНТ: Благодаря г-н Надоленко, че приехте поканата на Българската национална телевизия.

Генади Надоленко: Благодаря и аз.

Г-н Надоленко, как се промени украинската дипломация по време на руската агресия?

- Промени се не само дипломацията. Украйна се промени. Украйна стана друга. Украйна разбра, че ние трябва да издържим. Трябва да направим всичко възможно, за да оцелеем, да станем независима държава, която ще бъде просперираща и мирна държава. Страна – член на Европейския Съюз и член на НАТО. Затова и дипломацията се промени заедно с държавата.

Дипломацията на Украйна, мога да кажа честно, стана малко по-агресивна, защото ние сме във война, в Украйна има война и днес нашите войници и нашите дипломати се намират на първата линия и воюват за мир в целия свят.

На практика, ние спряхме агресора на нашата територия. Ако не го бяхме направили, сега щеше да бъде много по-лошо и Европа можеше да се озове в ситуацията, в която се намираме ние днес. Но ние ги спряхме на нашата територия и наистина се нуждаем от подкрепа на дружеските страни, имаме нужда от военна помощ, имаме нужда от дипломатическа подкрепа в целия свят. Целият цивилизован свят днес трябва да разбере, че Украйна воюва не само заради себе си. Украйна воюва за целия свят. Днес Украйна е спряла агресора на своята територия и не позволи на кафявата чума да се разпространи по-нататък, в Европа, и да стъпи със своят военен ботуш в Европа.

Как обучавате ваши дипломати в постигането на целите си в една много сложна ситуация, каквато е днешната война?

- Ние имаме много различни програми, които има във всички дипломатически академии, включително и в Българския дипломатически институт. Имаме много интересни програми, посветени на изучаване на дипломацията, но, разбира се, приоритетите се промениха.

Днес обучаваме дипломатите ни да се борят с фейк новините, да разбират какво е това дезинформация, какво е "борба с агресора", ние ги учим и да разбират какво значи "оръдия за убийства". Те трябва да разбират и да се ориентират във всичко. Днес дипломати се превърнаха в универсални войници, които на практика трябва да знаят всичко. Те трябва да могат да оцеляват в условията на военното положение, трябва да бъдат на първа линия на дипломатическите отношения. Това е невероятна задача за нашите дипломати. И е много важна задача, защото те трябва да знаят прекалено много неща, като започнем от езика на страната, а в нашата страна ние задължаваме дипломатите да владеят поне два езика, за да могат нормално да работят в чужбина, да разбират законодателство на страната, в която те работят, да познават страната на пребиваването си, да знаят как живее тази страна. Много са нещата, които ние днес даваме на дипломатите ни.

Има много нестандартни неща, които ние добавяме в процеса на подготовката, например, във връзка с войната, ние стартирахме допълнително обучение по медицина. Такова обучение преди нямаше. Защото нашите дипломати трябва да могат в условията на извънредна ситуация да окажат медицинска помощ, да спасят човешки живот. А, да спасят човешки живот в никакъв случай не е по-маловажна мисия от дипломатическа. Затова, много често, когато нашите дипломати работят в горещи точки на планетата, те попадат в необичайни ситуации, които налагат да могат да приложат медицина и дипломация. Днес, например, ние много говорехме за научни неща. И всичко това трябва да знаят нашите дипломати.

И както вече казах, нашият украински дипломат е длъжен да бъде универсален войник, който полага усилия да ускори нашата победа в тази война.

Как украинските дипломати работят в епохата на дезинформацията и пост истината?

- Извънредно интересен въпрос, защото именно този въпрос за нас се превърна в прерогатив, бих казал. Ние добре разбираме, че тази война се появи не просто така. Тя се появи, преди всичко, поради тази дезинформация, тези фейкове. Те се създават в съседната ни страна, страната-терорист, Русия, която рисува неистини, неща, които не съществуват. Техният лидер измисля някакви исторически приключения, които изобщо нямат нищо общо нито с историята на човечеството, нито с историята на Украйна, защото Украйна е съществувала много преди да се появи Русия.

Както казват у нас - "В Русия жаби още квакали по блатата, когато Украйна е имала своята държава – Киевска Рус". И още тогава нашите дипломати, дипломати на Киевска Рус, да именно на Киевска Рус, а не на Русия, са пътували и са се срещали с много царе и князе на много държави из цяла Европа, и са били уважавани в цяла Европа.

Затова сега ние се опитваме да покажем и да научим студентите ни как правилно да възприемат тази дезинформация и как да се борят с нея. Ние добре сътрудничим с мнозина украински центрове по борба с дезинформация. Защото дезинформацията, създадена в Русия е много добре, професионално завоалирана и е много сложно да се изучи и да се разбере. Понякога тя се възприема като реален факт или се базира върху реални факти, но са извадени от някакъв контекст и затова ти реално трябва да разбираш откъде е тръгнало всичко и защо и какви последствия ще има от тази дезинформация, какво всъщност врагът е искал да каже или направи с това. Нашите дипломати трябва да умеят да виждат това и да разбират. И това, което ние сега правим, което им преподаваме и разясняваме, има голямо значение. Мисля, че всичко, което направихме в тази посока е много интересно. Ние, апропо, сътрудничим с много други дипломатически академии в това направление и мисля, че успяхме да постигнем добри резултати в това направление.

Вие сте в София по покана на Дипломатическия институт за 20 години от неговото създаване. Как работите с вашите български колеги?

- Преди всичко много благодаря за тази покана на Българския дипломатически институт. 20 години от създаването на института – това е голяма дата. За всеки човек или институция - 20 години е важна дата. За този период са вече направени много важни неща. Българските ни колеги под ръководството на колежката ни г-жа Таня са направили извънредно много за тези 20 години. Ние имаме подписан договор за сътрудничество с българския институт. От време на време провеждаме съвместни обучения. Например, с нашите колеги от Естония имаме много добра програма за нашите колеги дипломати посветена на сигурността в региона на Черно море.

Ние правим съвместни срещи и обсъждаме теми, посветени на това какво се прави в региона на Черно море и как в този регион може да се осигури сигурността. Защото вие знаете, че сега страната-терорист е блокирала Черно море. Ние се опитваме сами да се борим с това и вече има определен напредък, но сигурността и свободно придвижване в Черно море е много важно не само за Украйна. Този аспект е важен и за България, и за Турция,и за много, много други страни. Това е един от пътищата за сътрудничество и още тази година ще правим семинар на тази тема в Баку. Т.е. това сътрудничество е на постоянна основа и съм много благодарен на нашите български колеги за това, че ни подкрепят, че подкрепят Украйна, подкрепят нашият път към мира и към изграждане на мира в целият свят.

Благодаря за този разговор.

- Много ви благодаря.

Вижте видеото с интервюто на Николай Кръстев

Снимки:БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане" след решението за машините: Гражданите трябва да избират на кого да вярват - на ДАНС или на съда
"Възраждане" след решението за машините: Гражданите трябва да избират на кого да вярват - на ДАНС или на съда
Христо Стоичков си спомни за момента, когато получи "Златната топка"
Христо Стоичков си спомни за момента, когато получи "Златната топка"