НОВИНИ

Отбелязваме 6 май - Денят на храбростта и празникът на Българската армия

живо отбелязваме денят храбростта празникът българската армия
bnt avatar logo
от БНТ
06:56, 06.05.2022 (обновена)
7479
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

Отбелязваме 6 май - Денят на храбростта и празникът на Българската армия. БНТ 1 излъчва специална програма с традиционния за БНТ тематичен блок "Денят на храбростта", документални, игрални филми и музикални продукции.

Водещи на превърналото се в традиция за БНТ на 6 май тематично предаване са водещата на сутрешния блок "Денят започва" Христина Христова и водещият на централната емисия новини "По света и у нас" Даниел Михайлов.

От 9.00 ч. пряко от Паметника на Незнайния воин в София зрителите на БНТ 1 видяха тържествения водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. При изпълнението на националния химн бяха произведени 20 артилерийски салюта.

Какво е лицето на българската армия днес и как изглеждат най-новите придобивки на въоръжените ни сили – зрителите на празничния блок "Денят на храбростта" по БНТ 1 проследиха на живо специалните демонстрации на способности от военнослужещи от Сухопътните войски – на учебен полигон "Ново село", Военновъздушните сили – в Трета авиобаза в Граф Игнатиево, Военноморските сили – на Морска гара "Варна" и Съвместното командване на специалните операции в учебен център "Црънча".

За седма година дирекция "Новини и актуални предавания" и дирекция "Техника и технологии" на Българската национална телевизия осъществиха едно от най-мащабните преки предавания, за което допринасят най-добрите екипи от репортери, оператори, режисьори, монтажисти, звукорежисьори и инженери. Тази година празничният блок "Денят на храбростта" по БНТ 1 се излъчи едновременно от повече от 11 локации по суша, въздух и море, с 63 камери, разположени в точки, които дадоха уникален поглед на зрителите към събитията в центъра на София и във военните поделения в страната.

Празнична програма на БНТ 1 за Деня на храбростта

СНИМКИ: БГНЕС

В 10.00 ч. в Трета авиобаза в Граф Игнатиево започнаха демонстрациите на способности на военнослужещи от Военновъздушните сили. Пилоти от Трета авиобаза и 22-ра авиобаза Безмер представиха своите умения при управлението на самолети МиГ-29 и Су-25 и изпълниха маневрен въздушен бой и непосредствена авиационна поддръжка. Екипажи от 24-а авиобаза Крумово демонстрираха своя професионализъм при изпълнението на пожарогасене от въздуха с вертолет Ми-17, ексфилтрация, осигуряване на периметъра и авиомедицинска евакуация с вертолети "Кугар".

Веднага след представянето на военната авиация в Трета авиобаза, в 10.20 ч. на Морска гара Варна започнаха демонстрациите на способности на ВМС с участието на военнослужещи от Дивизиона за морски специални операции, Морска вертолетна авиобаза "Чайка", Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Варна. Те демонстрираха умения за провеждане на операция по овладяване на кораб със заложници на борда му.

В 10.40 ч. в учебно-тренировъчен комплекс "Црънча" започнаха демонстрациите на способности на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции. Те представиха своите умения при задържане на автомобил и изпълнение на патрулни техники, директни действия за неутрализиране на противостоящи сили с използване на способите "бързо въже" и "външен товар" от вертолет "Кугар", динамична стрелба на къси и пределно къси дистанции и изпълнение на парашутни скокове на голяма и малка височина (от 1300 и от 400 метра) от самолет "Спартан".

В 11.15 ч. в района на учебен полигон "Ново село" започнаха демонстрациите на способности на Сухопътните войски. В съвместните тактически действия за водене на отбрана участваха военнослужещи от 42-ри механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, 61-ви танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти, както и военнослужещи от 1-ва кавалерийска рота от 2-ри кавалерийски полк от Въоръжените сили на САЩ.

Всички участници са част от бойната група, сформирана и водеща подготовка на основата на 42-ри механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада. Те ще изпълнят разузнаване на бойното поле, отбрана на участък от местността, провеждане на контраатака за възстановяване целостта на отбраната и огнева поддръжка.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България в столицата беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предимно слънчево, около и след обяд на отделни места ще превали и прегърми
Предимно слънчево, около и след обяд на отделни места ще превали и прегърми
Рома – Фейенорд е финалът в дебютното издание на Лигата на конференциите
Рома – Фейенорд е финалът в дебютното издание на Лигата на конференциите