НОВИНИ

Откриха корабни оръдия на повече от 200 години в Черно море (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
13:12, 04.01.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Култура
Слушай новината

В последните дни на 2022 година, на 23 декември, екип на Центъра за подводна археология (ЦПА), ръководен от директора гл. ас. д-р Найден Прахов, успя да извади от дъното на българското Северно Черноморие два броя железни корабни оръдия и десетки амуниции на повече от 200 години.

Спасителната експедиция се осъществи в продължение на тридесет часа при затруднени условия като ниска видимост, студени води и сложна техническа логистика.

Оръдията са открити от д-р Прахов през 2021 г. по сигнал на д-р Дамян Дамянов, но едва в края на миналата година, благодарение на подкрепата на Министерство на културата, корабните артефакти са спасени и пренесени в Националния исторически музей.

По първоначален анализ оръдията се датират в края на 18-и – началото на 19-и век. Те са били част от въоръжението на линеен тримачтов кораб потънал при неизяснени обстоятелства на север от нос Калиакра. От съображения за сигурност точното място на откриване на предметите се пази в тайна.

Освен подводно проучване и изваждане от дъното на Черно море на оръдията, в задачите на проекта е включено рентгенографско изследване и консервиране на корабните останки в Централната лаборатория по консервация и реставрация на Националния истрически музей.

През 2023 г. оръдията и други части от инвентара на кораба ще бъдат експонирани в лапидариума на НИМ. Според проф. Иван Христов благодарение на доброто сътрудничество между Центъра за подводна археология и музея ще бъде обогатена и разширена зоната на лапидариума, представяща морското археологическо богатство на България.

Националният исторически музей притежава най-голяма колекция от котви и щокове. С последните морски артефакти се поставя началото на колекция от западноевропейско, руско и турско корабно въоръжението, намерено на дъното на Черно море.

Експедицията е част от дълго замислян и успешно реализиран проект на ЦПА и Националния исторически музей с научен консултант проф. д-р Иван Христов, зам. директор на музея. За успешната реализация на проекта лична заслуга имат зам.-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов и г-жа Екатерина Джумалиева, директор Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерство на културата. Екипът от водолази получи съдействие и от директора на Историческия музей в гр. Каварна, г-н Пенко Георгиев и служители на Гранична полиция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще има филиал в Бургас
Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще има филиал в Бургас
По-хладно днес с температури между 8° и 13°
По-хладно днес с температури между 8° и 13°