НОВИНИ

Откриха незаконно сметище от стари гуми и строителни отпадъци край Варна

bnt avatar logo
от БНТ
16:18, 05.08.2020
Чете се за: 00:40 мин.
Регионални

Незаконно сметище от стари автомобилни гуми и строителни отпадъци беше открито до защитената местност “Побити камъни” край Варна. При направената проверка от екоинспекцията е установено, че няма замърсяване на почвата. Мястото трябва да бъде почистено от собственика на земята.

Нерегламентираното сметище било открито случайно от служители на Община Аксаково. И това оказва се не е първият случай, когато тук се изхвърлят отпадъци.

Красимира Дянкова, зам.-кмет на Община Аксаково: Може би става дума за изхвърлени 3-4 камиона товарни с гуми. Различен диаметър, товарни, лекотоварни автомобили. Освен това има и малки количества строителни отпадъци и опаковки.

Замърсената територия е около 300 квадратни метра. И въпреки че е близо до главния път, мястото остава скрито от гъста растителност, затова и никой не е разбрал кога и кой е изхвърлил отпадъците.

Освен огромното количество стари гуми има изхвърлени пластмасови бутилки, хартия и дървесина. За някои от отпадъците личи, че са тук от години.

Собственик на земята е Държавното горско лесничейство. Тъй като извършителя не е установен, горското няма да бъде санкционирано.

Глобата за изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места е до 1000 лева за физически лица и до 4000 за юридически.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силна буря в Благоевград, паднал клон на дърво блокира движението в центъра
Силна буря в Благоевград, паднал клон на дърво блокира движението в центъра
КЕВР: Фирмите могат да избират доставчик на ток между 49 търговци
КЕВР: Фирмите могат да избират доставчик на ток между 49 търговци