НОВИНИ

Отпадат редица задължения на британската кралица

великобритания започват тържествата рожден ден кралица елизабет
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:43, 03.07.2022
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Бъкингамският дворец намали редица задължения на кралица Елизабет II за първи път от 10 години, съобщава вестник Daily Mail, позовавайки се на източник в двореца.

Като държавен глава британската кралица трябва да изпълнява определени задължения, които включват официално откриване на парламента, назначаване на министър-председател, както и извършване на държавни посещения и приемане на ръководителите на други държави. Сега, според вестника, тези задължения са описани на "по-неясен език", който гласи, че ролята на кралицата "включва редица парламентарни и дипломатически задължения", както и приемането на гостуващи държавни глави на други страни.

Според вестника синът на кралицата принцът на Уелс ще поеме някои от най-отговорните официални задължения на кралицата, докато някои други задължения, по-специално официалното откриване на парламента, са напълно отменени. Източникът от двореца отбеляза, че намаляването на задълженията на монарха не е "драматична" промяна, а само малко следюбилейно обновяване.

Тази година Елизабет II отбеляза своята 70-а година на трона, като стана първият британски монарх, който празнува платинен юбилей. По време на управлението на Елизабет II във Великобритания бяха сменени 14 министър-председатели. Медиите съобщават, че кралицата е станала вторият най-дълго управлявал монарх в историята, изпреварвайки тайландския крал Бумибол Адулядет, който управлявал 70 години и 126 дни от 1946 до 2016 година.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова загуба от Северна Македония за националите до 18 години
Нова загуба от Северна Македония за националите до 18 години
Радостин Кишишев: Важно е треньорът на футболните национали да е българин
Радостин Кишишев: Важно е треньорът на футболните национали да е българин