НОВИНИ

Падна ли Панджир? Не е ясно какво се случва в долината на съпротивата

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:24, 04.09.2021
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Противоречива остава съдбата на долината Панджир в Афганистан. Талибаните твърдят, че последният бастион на съпротивата е паднал и вече контролират цялата страна. Най-малко двама са загинали, а десетки са ранени при стрелба в Кабул, с която жители на афганистанската столица са отпразнували победата. За жертви се съобщава и в други афганистански градове. Бунтовниците обаче, твърдят, че в Панджир продължават да се водят ожесточени сражения.

Мълвата за победата на талибаните се разнесе бързо в Кабул. Тръгна след вечерната молитва и бързо предизвика еуфория сред поддръжниците на ислямистите.

Панджир е превзет. Само Панджир оставаше, но падна.

Бунтовниците нарекоха твърденията лъжа.

Съобщенията, че съм напуснал страната са пропаганда на врага. В Панджир съм. В нашата долина. Имах няколко срещи с наши командири и политически фигури. Няма съмнения, че ситуацията е тежка. Изправени сме пред атаките на Ал Кайда и на талибаните, заяви Амрула Салех, бивш вицепрезидент на Афганистан.

От съпротивата твърдят, че през последните дни талибаните са понесли големи загуби. Надеждите на ислямистите са, че бунтовниците ще бъдат напълно разгромени до сформирането на новото правителство.

Бунтовниците пък се надяват да спечелят време. Ако устоят на атаките на талибаните още няколко седмици, с настъпването на зимата ще успеят да укрепят позициите си. Предполага се, че бунтовниците в Панджир са между 150 000 и 200 000. Базите им са пръснати на различни места в долината.

Долината Панджшир - последният бастион на свободата в Афганистан

В очакване талибаните да сформират ново правителство, другите държави се опитват да се адаптират към новия режим в Афганистан.

В Кабул е пристигнал шефът на пакистанското разузнаване. Твърди се, че той ще помага на талибаните да трансформират афганистанската армия.

Утре в Катар пристига американският държавен секретар Антъни Блинкен. Основната тема, която ще се обсъжда, е бъдещето управление на Афганистан.

Не можем да кажем по кой път ще тръгне Афганистан. Америка се намесва. Китай се намесва. Франция се намесва. Но начинът, по който всички се намесват в живота на Афганистан, вероятно ще доведе до нова война.

Четири дни след официалното изтегляне на американските части, Кабул все повече се преобразява. Талибаните пребоядисват стените. Портрети вече не се виждат по улиците. Заменени са с ислямистки текстове и мисли на талибански лидери.

Искаме мир, не искаме война. Хората не трябва да се страхуват, както сега.

Доволни сме, че вече няма кражби. Но има талибани, които злоупотребяват с властта си. Спират ни на улицата и питат - с какво си облечен? Коментират брадите ни.

А в Кабул жени отново се опитаха да отстояват правата си. Талибаните ги разгониха с електрошокови палки.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортният директор на Асколи проговори за трансфера на Атанас Илиев
Спортният директор на Асколи проговори за трансфера на Атанас Илиев
"Ваксина с кауза" в пет града у нас, пунктовете ще работят и утре
"Ваксина с кауза" в пет града у нас, пунктовете ще работят и утре