НОВИНИ

Парламентът на Естония не успя да избере за президент единствения кандидат

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:55, 30.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Търси се президент на Естония. Страната се оказа с един-единствен кандидат за поста - директор на музей, който при това не беше одобрен от парламента при днешното гласуване.

Утре предстои нов опит за определяне на държавен глава. Процедурата в Естония е по-различна от тази в повечето държави.

За първи път в 30-годишната история на Естония, след като става независима от Съветския съюз, кандидатът за президент е само един. Това е директорът на Естонския национален музей Алар Карис. Не му достигнаха 5 депутатски гласа, за да стане държавен глава без конкуренция.

Вотът се проведе в 101-членния парламент в Талин. Единственият кандидат е издигнат от Партията на реформите на премиера Кая Калас и Центристката партия. При липсата на желаещи да заемат поста, с предимно церемониален характер, в Естония се чуха гласове за промяна на правилата за избор и дори за премахване на длъжността. Но Карис е на друго мнение.

"Добре е, че две партии ме подкрепиха. Това показва, че демокрацията работи. Не става дума всички партии да са зад един човек", каза кандидат-президентът Алар Карис.

63-годишният Карис е биолог, бивш ректор на университета във втория по големина град Тарту и бивш главен държавен одитор.

Утре на обяд парламентът отново ще гласува. Нови кандидати могат да се регистрират сутринта. За да се кандидатират им трябва подкрепата на 21 депутати. Ако и вторият тур е неуспешен, в същия ден ще се проведе трети. При последващ провал ще гласува избирателна колегия от 208 членове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможна ли е защита от мълнии на открити обществени места
Възможна ли е защита от мълнии на открити обществени места
ЦСКА се подсили с халф от Лех (Познан)
ЦСКА се подсили с халф от Лех (Познан)