НОВИНИ

Пловдивчанин има личен бронетранспортьор - как се е сдобил с него и за какво го използва?

bnt avatar logo
от БНТ
06:55, 15.06.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Пловдивчанин има собствена верижна бойна машина и с нея участва в спасителни операции.

Венелин Галев е може би единственият българин, който разполага в личния си автопарк с МТЛБ – брониран транспортьор, който поддържа и използва за спасяване на хора или изтегляне на закъсала техника.

В покрайнините на пловдивския квартал „Коматево" брониран транспортьор бързо се придвижва през неравности и препятствия. Управлява го Венелин Галев механик-водач служил преди повече от 33 години в свързочна рота в Крумовград.

МТЛБ то било закупено с фактура преди 3 години от завод в Северна България. Тогава собственикът му имал шанса да попадне на добре запазен модел, от тези, които армията разпродавала.

Това е класическа военна транспортна машина. А верижното му задвижване позволява да тегли почти всичко от закъсали коли и джипове, до трактори и тежка земеделска техника.

С бронирания верижен транспортьор Венелин помага на хора в беда. Едни от най-сложните задачи, които приема са в пълните с вода оризища.

"Тракторът потъва, както си върши работата, потъва и няма друго спасение, друго не може да влезе там в ориза, то е половин метър вода, ама тая машина се справя чудесно там", казва Галев.

За поддръжката на МТЛБ-то Венелин разчита единствено на фирмата, от която го е купил.

"Имам си там човек и с него си контактувам други не ми трябват", казва той.

Последната мисия на МТЛБ-то и неговия командир беше различна от всички останали. Бойната машина се превърна в декор за рок концерт , организиран от музиканта Ивайло Цанков.

"Бате Венко е емблематична личност. Той ми е комшия, аз съм от едната страна на поляната с мойто ранчо, той е от другата страна и си комуникираме най-често с музика", казва музикантът.

Поддръжката на МТЛБ-то е в пъти по-евтина от пътуването с бронираната машина, защото разходът и на гориво е 100 литра на 100 километра. Венелин Галев казва, че това е приемлива цена. И няма никакво намерение да го хвърли, бракува или продаде. За да продължи да помага на хора в нужда. И да го прави с удоволствие.

Репортер: Димитър Димитров

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с уникални трофеи на ловното изложение в Дортмунд
България с уникални трофеи на ловното изложение в Дортмунд
Жители на врачанския квартал "Бистрец" протестират заради разрушени улици след ремонт
Жители на врачанския квартал "Бистрец" протестират заради разрушени улици след ремонт