НОВИНИ

Почина Хенри Кисинджър

Той е един от топ дипломатите не само в американската, но и в световната история

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:55, 30.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Почина Хенри Кисинджър - един от топ дипломатите не само в американската, но и в световната история. Кисинджър е издъхнал на 100-годишна възраст в дома си в щата Кънектикът.

Привърженик на реализма във външната политика - Кисинджър получава Нобелова награда за мир, но и много критики, а някои дори го наричат военнопрестъпник. Като дипломат оставя отпечатък в един от най-ярките събития в света.

Хайнц Алфред Кисинджър е роден в еврейско семейство от средната клаза в Бавария. Бягат от нацистите в Ню Йорк през 1938 година. Влиза в редиците на армията още като гимназист, а интелектът му и познанията му по немски са използвани от военното разузнаване по време на Втората световна война. Учи политология в Харвард и печели популярност с книгата си от 1957 година "Ядрената война и външната политика", в която подкрепя ограничената употреба на ядрени ракети.

В разгара на Студената война Кисинджър става съветник по националната сигурност на президента Ричард Никсън. Започва да води политика на разведряване. Резултатът - историческото пътуване на Никсън до Китай през 1972 година, с което слага край на 23-годишната дипломатическа изолация на Пекин. По-късно договаря изтеглянето на американската армия от Южен Виетнам, за което получава Нобеловата награда за мир. Кисинджър е и в основата на договарянето на край на войната Йом Кипур в Близкия изток през 1973 година.

"Замесени сме в религиозни войни в Близкия изток. Трябва да се справяме с възхода на държави, които смятат себе си за централни сили в Азия. Трябва да се справяме с Русия, която комбинира упадъка на физическата си сила с опит да наложи историческа доминация в определени региони. И сме изправени пред технологии, за които няма прецедент", казва Хенри Кисинджър - бивш държавен секретар на САЩ във Вашингтон на 10 май 2016 г.

Политиките на Кисинджър са и остро критикувани. Подкрепя Ричард Никсън за бомбардировките на неутрална Камбоджа в опит да бъдат лишени комунистите от военна помощ и доставки. Това води до най-малко 50 000 цивилни жертви и гражданска война. След избора на марксиста Салвадор Алиенде в Чили ЦРУ провежда тайни операции за сваляне на неговото правителство. След скандала "Уотъргейт" в администрацията на Никсън Хенри Кисинджър подава оставка. По-късно през годините бившият държавен секретар е преследван от редица съдилища, разследващи нарушение на човешките права. Става могъщ критик на външната политика на президентите Джими Картър и Бил Клинтън. Съветва Буш за инвазията в Ирак през 2003 година, както и Доналд Тръмп, когато предлага Съединените щати да приемат анексирането на Крим.

"Идеалният вариант е да се върнем към статуквото. Да поддържаме войната, за да се върнат окупирани вече територии, ще я превърне не в борба за свободата на Украйна, а във война срещу самата Русия", казва Хенри Кисинджър в Давос на 25 май 2022 г.

През последните над 7 десетилетия Хенри Кисинджър трансформира ролята на Америка в света, докрая преследва целенасочено защита на американските интереси и американския начин на живот. "Страна, която изисква морално съвършенство във външната си политика", казва той веднъж, "няма да постигне нито съвършенство, нито сигурност".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов пред БНТ: Надявам се да се утвърдя като титуляр в ПАОК
Кирил Десподов пред БНТ: Надявам се да се утвърдя като титуляр в ПАОК
Фермерите излизат отново на протест пред Земеделското министерство
Фермерите излизат отново на протест пред Земеделското министерство