НОВИНИ

Среща на ОССЕ в Скопие: Какви са очакванията и как ще бъде посрещнат Сергей Лавров?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:05, 29.11.2023
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Първите дипломати на Съединените щати и Русия - Антъни Блинкен и Сергей Лавров пристигат в Скопие за 30-та Министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. За да участва Лавров във форума страната ни, знаете, направи изключение от санкциите срещу Русия и допусна самолетът му да прелети над българското въздушно пространство. 4 държави бойкотират срещата - Украйна и трите балтийски страни. България е представена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Ще бъде ли използвана срещата в Скопие, за да се водят директни разговори между Запада и Русия за войната в Украйна - това е основният въпрос, който си задават наблюдатели. Още преди началото на форума външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви, че на посещението на Лавров не трябва да се гледа като на двустранна визита. Опит да бъде легитимирана агресията на Русия - така Естония, Литва и Латвия определиха присъствието на Лавров в Скопие.

"Изглежда ми като опит да се нормализират действията на Русия и агресията срещу Украйна и да се върнем към обичайните отношения. Това нито е редно, нито морално, нито пък отговаря на националните интереси на Литва", каза Габриелиус Ландсбергис - министър на външните работи на Литва

Пристигането на Лавров предизвика протести в Скопие на украинската общност.

"Въпреки твърденията на правителството, че тази визита не е двустранна, според нас министърът на външните работи на Русия е начело на една терористична държава, която в продължение на почти две години разрушава Украйна и извършва геноцид над украинския народ", каза Олександър Урбанович - организация на украинците в РСМ.

Двустранна среща между Лавров и Блинкен не е предвидена. Външният министър Мария Габриел също няма да разговаря с Лавров, но от Москва твърдят, че програмата му е пълна.

"Мога да потвърдя, че има много заявки за двустранни срещи. Ще има и срещи в многостранен формат", каза Мария Захарова - говорител на МВнР на Русия.

Тази вечер външните министри са на работна вечеря с основна тема войната в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дерменджиев: Очаквам различен мач на надлъгване и надхитряне
Георги Дерменджиев: Очаквам различен мач на надлъгване и надхитряне
Иво Иванов за БНТ: Александър Везенков бе навсякъде срещу Голдън Стейт
Иво Иванов за БНТ: Александър Везенков бе навсякъде срещу Голдън Стейт