НОВИНИ

Полша не допусна руската тенисистка Вера Звонарьова в страната

полша допусна руската тенисистка вера звонарьова страната
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:25, 22.07.2023
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Руската тенисистка Вера Звонарьова е получила забрана да влезе в Полша поради причини за държавната сигурност и обществената безопасност, съобщи вътрешното министерство на страната.

38-годишната Звонарьова, бронзова медалистка от Олимпийските игри в Пекин през 2008-а година, беше в списъка на участничките за турнира BNP Paribas Warsaw Open, който трябва да стартира в понеделник.

"Граничните власти са възпрепятствали влизане в страната на руска състезателка по тенис. Вера Звонарьова, използвайки виза, издадена от Франция, се опита да влезе в страната ни с полет от Белград до Варшава", се казва в изявление на министерството.

"След като е пристигнала от Сърбия, тенисистката е престояла известно време в транзитната зона на Летище "Фредерик Шопен" във Варшава, след което е напуснала полското пространство с полет за Подгорица (Черна гора) в 12:00 часа на обяд", се казва още в изявлението на полските власти.

Звонарьова е в списък с лица, които Полша смята за нежелани да посещават страната, се казва още в изявлението на Министерството на вътрешните работи на страната. Няма конкретика дали тенисистката е използвала реторика в подкрепа на водената от Русия война срещу Украйна или има друга причина.

Полша пък е най-яростният съюзник на Украйна, която се бори за свободата и независимостта си по време на продължаващата вече година и половина война. Страната генерално отказва да приема на територията си лица, които подкрепят политиката на Русия и Беларус. Това е напълно логично, като се има предвид традиционната неприязън в исторически план на поляците срещу Русия и руската имперска политика.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тома Биков за управлението: Ако след 3-4 месеца разтурим седянката, значи сме глупави
Тома Биков за управлението: Ако след 3-4 месеца разтурим седянката, значи сме глупави
Гуардиола се закани: Ще се опитаме да повторим успехите от миналия сезон
Гуардиола се закани: Ще се опитаме да повторим успехите от миналия сезон