НОВИНИ

Пореден ден на недоволство заради велоалеи в центъра на София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:45, 29.04.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

И тази вечер протестиращи се събраха против новата организация на движение по бул. "Патриарх Евтимий". Те са против промени, защото ще загубят около 50 паркоместа. Опасяват се и от задръстване.

"Колите ще вървят бавно и ще има задръстване. Сега организацията е много добра, но какво - трябва да се въведат велоалеи и за това е целият проблем", каза Димитър Стоянов, жител на района.

Проектът за велоалея по бул. "Патриарх Евтимий" е на над 10 години. Той беше представен пред обществеността през месец май 2020 г. Освен бус лента и велотрасе по "Патриарха" проектът предвижда и сваляне на велоалеята на бул. "Витоша" покрай НДК и двупосочно движение по бул. "Фритьоф Нансен". Според управляващите в общината всичко се извършва напълно законно.

"Вместо както е досега цялото пространство да бъде дадено само за автомобилите, правим бус лента, с която ускоряваме придвижването с градски транспорт, както и велоалея, която свързва в мрежа съществуващи велоалеи", каза Андрей Зографски, зам.-председател на комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС.

Всички останали общински съветници обаче скочиха срещу проекта - бус лентата била безсмислена, а велоалеята не трябвало да е такава.

"Не сме по принцип против, против сме така и сега", заяви Прошко Прошков общински съветник от ГЕРБ-СДС.

"Велосипедното движение представлява 2%. Велоалеята на "Раковски" създава проблем и създава проблем за една от най-натоварените линии. По нея минават 249 преминавания", каза Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО.

Идеята на "Спаси София" е именно чрез подобряване и обезопасяване на инфраструктурата да се увеличат и хората, които се придвижват с колело. Припомнят и, че местата по "Патриарха" ще намалеят, но ще се увеличат тези по бул. "Витоша", както и че има реновиран частен паркинг за 1000 автомобила.

"Онези с имоти за по 3000 - 4000 евро на квадрат не могат очевидно да си платят паркомясто в подземен паркинг или платен паркинг. Това е истинската битка. Хората в "Надежда" обаче плащат по 120 лв. за паркинга, който им построихме", заяви Борис Бонев, общински съветник от ПП-ДБ-Спаси София.

Според управляващите това е пореден опит за саботаж на местна власт и начало на предизборната битка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надя Тончева завърши на седмо място на европейското първенство по шахмат за жени
Надя Тончева завърши на седмо място на европейското първенство по шахмат за жени
Кога ще плащаме за синя и зелена зона по време на празниците в София?
Кога ще плащаме за синя и зелена зона по време на празниците в София?