НОВИНИ

Постоянният представител на България в ЕС се срещна с македонските българи

постоянният представител българия срещна представители македонските българи
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:26, 02.02.2023
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Постоянният представител на Република България към ЕС посланик Румен Александров разговаря днес с представители на организации на граждани с българско самосъзнание в Република Северна Македония, които са в Брюксел по покана на депутата в Европейския парламент Андрей Ковачев.

Втори ден от посещението на представители на македонските българи в Брюксел

"България последователно поставя въпроса за гарантиране правата на българите в страната-кандидатка като част от преговорния процес за членство на Република Северна Македония към ЕС. Многократно сме информирали европейските партньори и институциите на ЕС за проблемите, които срещат българите в Северна Македония, за множеството случаи на дискриминация и сплашвания. Става дума за системен проблем, а не за изолирани случаи на насилие или говор на омраза и това трябва да се признае от нашите партньори и от международните организации, занимаващи се с правата на човека“, заяви посланик Александров.

Той подчерта, че задължително условие за официалното стартиране на преговорите със Скопие за членство в ЕС е приемането на промените в конституцията на страната и включването на българите сред народностите в Северна Македония.

Граждани на РСМ с българско самосъзнание се срещнаха в Брюксел с Оливер Вархеи

От своя страна Петър Колев, Георги Трендафилов и Любчо Георгиевски, като представители на българите в западната ни съседка, информираха за основните проблеми и предизвикателства пред българите в Република Северна Македония и споделиха впечатленията си от проведените в Брюксел срещи с представители на институциите на ЕС, в т.ч. с комисаря по съседство и политиката на разширяване Оливер Вархеи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момче и момиче в Иран бяха осъдени на 10 години затвор заради танц
Момче и момиче в Иран бяха осъдени на 10 години затвор заради танц
АИКБ: Решението за минималната заплата ще бъде атакувано пред ЕК и Международната организация на труда
АИКБ: Решението за минималната заплата ще бъде атакувано пред ЕК и Международната организация на труда