НОВИНИ

Потенциални инвестиции в автомобилната индустрия за 2 млрд. лв. могат да отворят 4000 работни места

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
10:59, 02.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
потенциални инвестиции автомобилната индустрия млрд отворят 4000 работни места
Слушай новината

Автомобилният сектор е най-бързо развиващият се отрасъл, изтъкна президентът Румен Радев, но потенциала на страната в тази сфера е слабо промотиран. Това каза той на международна пресконференция на автоиндустрията в София. На нея присъства и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, представители на българския аутомотив сектор и чуждестранни инвеститори.

Президентът Румен Радев поздрави представителите на българската автоиндустрия за постигнатите резултати. Държавният глава обърна внимание, че автомобилостроенето има решаваща роля за просперитета на Европа, а в България той е най-бързо развиващия се стопански отрасъл - за 10 години има 10-12% от БВП на страната и прогнозира, че ако този темп се запази до 5 години ще достигне 20% дял от икономиката. Радев отбеляза, че са заети 70 000 души, а след година очаква четвърт от индустриалните работници да бъдат в родната автоиндустрия. Нещо повече, допълни Радев, по време на пандемията не е освободен нито един служител в този сектор.

"От 10 автомобила произведени в Европа, в 9 от тях има компоненти, произведени в България, а 80% от сензорите на автомобилите продавани в Европа се произвеждат тук в България", каза Радев.

Държавният глава се надява, че бъдещите инвеститори ще се възползват от готвените законодателни промени касаещи индустриалните зони и инвестициите. Според Радев обаче не се работи достатъчно за промотирането на постигнатите успехи и потенциала на страната в сферата на автомобилостроенето. Той изтъкна стратегическото географско положение на страната, най-привлекателната данъчна система в Европейския съюз, ниските оперативни разходи, макроикономическа и финансова стабилност. Обърна специално внимание на ролята на софтуера при колите и ползите от развиващия се IT отрасъл у нас.

"България със своите постижения и разгърнат IT сектор - ние сме трети в света по брой на IT специалисти на глава от населението. София има устойчива старт-ъп система. Преди месец беше открит институт за изкуствен интелект и високи технологии", подчерта президентът.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер изтъкна, че бъдещето на автомобилната индустрия е изцяло "умно" и електрифицирано със зелена енергия и даде пример за големия потенциал на българските инженери.

"Аутомотив индустрията има и друг, умен аспект, който се забелязва по-трудно, но води до много голяма добавена стойност. Преди няколко седмици при нас дойде японска компания в Агенцията по инвестиции. Тя вече има заводи за производство в Сърбия. Те дойдоха при нас не защото искат да произвеждат, а защото искат да правят развойна дейност в България. Да правиш развойна дейност някъде означава, че оценяваш интелектуалния капацитет на държавата, оценяваш човешкия капитал и разбираш, че на това място можеш да създаваш нови, умни продукти, които да движат твоята индустрия в бъдещето." изтъкна министър Лорер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велико Търново посреща държавния шампионат по борба
Велико Търново посреща държавния шампионат по борба
Магдалена Малеева с успех в турнира на легендите на Ролан Гарос
Магдалена Малеева с успех в турнира на легендите на Ролан Гарос