НОВИНИ

Правителството одобри още над 2,4 млн. лв. за безплатна почивка на ученици

bnt avatar logo
от БНТ
12:51, 22.07.2021
Чете се за: 01:57 мин.
Образование
мон препоръча типови критерии подбор учениците безплатна почивка
Слушай новината

Правителството одобри 2 422 000 лева за 6258 ученици, които заминават на лятна почивка по Националната програма „Отново заедно“. Те са разпределени в 570 групи. Придружават ги 662 учители или други педагогически специалисти.

Финансирането се разпределя между 236 училища – 216 общински и 20 държавни. Средствата за общинските училища се отпускат по бюджетите на общините, а за държавните – по бюджетите на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта и на Министерството на културата. Те представляват 70% от заявената от училищата обща сума на базата на подадените формуляри. Останалите 30% ще се изплатят, когато в Министерството на образованието и науката се представи по електронен път сключеният договор с туроператор.

На 14 юли т.г. правителството одобри други 997850 лева за 2577 ученици, които ще бъдат придружавани от 274 ръководители.

За всеки участник в пътуването е осигурен шестдневен туристически пакет в размер на 500 лв. Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.

Целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през последните две учебни години. Очаква се тя да помогне също за обогатяване на културата на децата и да стимулира тяхната физическа активност.

Първият етап от кандидатстването по „Отново заедно“ продължава до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет от 15 млн. лв. не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново с до общо 165 участници до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор за жена е причина за убийството в дома за стари хора край Варна
Спор за жена е причина за убийството в дома за стари хора край Варна
Медиците от "Пирогов" прекратяват протестните действия
Медиците от "Пирогов" прекратяват протестните действия