НОВИНИ

Председателят на НС Росен Желязков ще участва в конференция във Виена

В рамките на стратегията на Европейския съюз за региона на река Дунав

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
06:27, 18.03.2024
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участва в конференция във Виена в рамките на стратегията на Европейския съюз за региона на река Дунав.

Това е Деветата конференция на председатели на парламенти по Дунавската стратегия. Форумът е организиран от австрийското председателство на Дунавската стратегия и е двудневен.

Росен Желязков ще участва утре в панела, посветен на сигурността в региона, а другите основни теми са "Образование за демокрация" и "Дунавският регион като културно, природно и научно пространство". В австрийския парламент ще бъде открита и изложба, посветена на Дунавския регион.

Конференцията ще бъде открита от председателите на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка и на Федералния съвет Маргит Гол. Очаква се Желязков да проведе двустранни срещи със своите колеги днес и утре.

Конференцията на председателите на парламенти в рамките на Дунавската стратегия е форум за обмен на информация и опит, който дава възможност на националните парламенти да използват пълния потенциал на европейската стратегия за Дунавския регион. Именно Австрия пое председателството на Стратегията на ЕС за Дунавския регион от 1 ноември 2023 година.

Дунавският регион се простира от Германия на запад до Украйна на изток. Той е изправен пред редица предизвикателства, включително неоползотворен потенциал за корабоплаване, недостиг на шосейни и железопътни връзки и липса на координация в областта на образованието, научноизследователската дейност и иновациите.

Дунавската стратегия се изпълнява от 2011 година по инициатива на страните от Дунавския регион, който включва 14 държави със 115 млн. жители, 9 от които членки на Европейския съюз.

В програмата участват Австрия, България, Хърватия, Чехия, Германия, Унгария, Румъния, Словакия и Словения, както и присъединяващи се страни: Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия, Молдова и Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 18.03.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 18.03.2024 г., 06:30 ч.
Путин: Съгласих се на сделка със Запада за размяна на затворници, включваща Алексей Навални
Путин: Съгласих се на сделка със Запада за размяна на затворници, включваща Алексей Навални