НОВИНИ

Преход на властта в САЩ - мисията (не)възможна

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:50, 24.11.2020
Чете се за: 02:13 мин.
САЩ

Три седмици след президентските избори в САЩ борбата за власт продължава.

След серия от съдебни процеси и обвинения в изборни манипулации Доналд Тръмп най-после се съгласи да започне процес по преход във властта. Но това далеч не означава, че признава загубата си от Джо Байдън. Колкото до избрания за президент демократ - вече са известни част от хората, които ще заемат ключови позиции в кабинета му.

Началото на края на управлението на Тръмп изглежда все по-близо. Две неща принудиха републиканеца почти да признае загубата си на изборите. Окончателните резултати от Мичиган са факт - Джо Байдън печели там, с което всички други съдебни процеси, заведени от щаба на Тръмп се обезсмислят и изходът от вота няма как да бъде променен дори на теория.

Все повече републиканци призовават Тръмп да признае загубата си

Последва писмо от Агенцията по общи въпроси на администрацията, с което екипът на Байдън е уведомен, че от Белия дом започват процедура за предаване на властта. Автор на писмото е назначената от Тръмп Емили Мърфи, която твърди, че тя и семейството й са били обект на заплахи. По думите ѝ Джо Байдън е "очевидният победител". В типичния си стил Тръмп написа в Туитър:

"Искам да благодаря на Емили Мърфи за нейната отдаденост и лоялност към страната. Тя беше заплашвана и притискана - не искам тя, семейството ѝ или колегите ѝ да преживяват подобно нещо. Нашите дела решително продължават, продължава добрата... битка, и аз вярвам, че ще успеем. Въпреки това, в името на доброто на нашата страна, препоръчвам на Емили и на екипа ѝ да бъде направено каквото е необходимо, в съответствие с протоколите, казал съм на моя екип да направи същото".

Заглавия в медиите, че е признал загуба, провокираха президента да напише още нещо:

"Това, че Агенцията по общи въпроси на администрацията има разрешение да започне работа с демократите, няма нищо общо с делата, които продължаваме да водим след най-корумпираните избори в американската история. Продължаваме на пълна скорост. Никога няма да признаем фалшивите бюлетини".

И докато Тръмп играе голф, а съпругата му Мелания за последно посрещна коледно дърво в Белия дом, Байдън обяви с кого ще работи през следващите 4 години.

"Днес обявявам първите членове на моите екипи по национална сигурност и външна политика. Те ще сплотят света, за да се изправим заедно срещу невиждани предизвикателства - предизвикателства, които нито една нация не може да преодолее сама. Време е Америка да си върне ролята на лидер. Вярвам, че този екип ще направи точно това", каза Джо Байдън.

Байдън: Отказът на Тръмп да признае загубата е "напълно безотговорен"

В администрацията на Байдън попадат знакови лица, добре познати от времето на Барак Обама. Най-важният пост - Държавен секретар, ще бъде поверен на 58-годишния Антъни Блинкен - опитен дипломат, който e сътрудничил и на Бил Клинтън, дългогодишен член на комисията по външни отношения на Сената. Яростен критик на външната политика, водена от Тръмп и Майк Помпео.

А бившият първи дипломат Джон Кери, се завръща в голямата политика, но като специален представител за климата. Назначението се приема като знак за приемственост към Обама и заявка, че направеното от екипа на Тръмп, включително напускането на Парижкото споразумение за климата, ще бъде поправено.

Кери е бивш кандидат-президент - през 2004-а загуби от Джордж Буш-младши. През последните години е сред вносителите на законопроекти за ограничаване на вредните емисии.

Освен първата жена вицепрезидент, Джо Байдън ще има и жена за министър на финансите - Джанет Йелън, която преди оглавяваше Федералния резерв. С избора й се чупи още един стъклен похлупак - за първи път от над 230 години, постът ще бъде поверен на жена.

Йелън е икономист с дългогодишен опит и ще има нелеката задача да изведе страната от най-сериозната финансова криза от Голямата депресия насам. Още преди да бъде потвърдено назначението й, борсите отчетоха силен ръст, като знак, че се задава икономическа стабилност.

Джо Байдън и Камала Харис трябва да встъпят в длъжност на 20 януари.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само една жена е шофьор на такси в ивицата Газа
Само една жена е шофьор на такси в ивицата Газа
Андрю Куомо с награда "Еми" за поведението му в условията на COVID-19
Андрю Куомо с награда "Еми" за поведението му в условията на COVID-19