НОВИНИ

Премиера на "1984" по Оруел в Нов театър НДК

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
19:14, 22.07.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Героите и посланията на Джорд Оруел излизат на театралната сцена. Режисьорът Бойко Илиев прави драматизацията по време на карантината, а от театрално-музикалния център - Разград приемат провокативната идея.

"Антиутопия от Изолатора 2020" е създадена по култовия роман на Оруел "1984". Премиерата е тази вечер, в Нов театър НДК.

Бойко Илиев - режисьор: Биг Брадър те наблюдава - и от театъра. Страховете, изолацията, ограниченията се пренасят и в сегашното време. Драматизацията на Бойко Илиев приема и ковид кодовете със заглавие - "Антиутопия от Изолатора 2020". Търси отговори за това, което се случва. Усещането е все по-реално. Антиутопията на Оруел като че ли ни приближи стремглаво. Затова се хванах да драматизирам този роман, защото исках да реагирам с нещо. И с тази лятна сцена, която се опитвам да оживя.

Младите сега са на първа линия и на сцената. Даниел Найденов и Ана Касабова, с подкрепата на Веселин Калановски и Цветан Николов. Театралният свят реагира срещу реалния - в търсене на равновесието и на отговорите за Големия брат.

Бойко Илиев - режисьор: В нашия спектакъл не знаем кой е Големият брат. Търсим го, искаме да го определим, за да може да реагираме. Ние, когато не знаем кой ни наблюдава, кой ни манипулира - това е най-трудното положение. Когато определим кой е той, тогава може би ще имаме серума на истината, ще намерим ваксината на истината, която да ни изведе от тази ситуация.

На открито, под звездите - ще си припомним и прозрението за новговора, който ще заличи всички останали езици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичани с две изравнителни сметки за парно и топла вода
Столичани с две изравнителни сметки за парно и топла вода
Сериозен ремонт в кабинета прогнозира Георги Харизанов
Сериозен ремонт в кабинета прогнозира Георги Харизанов