НОВИНИ

Премиерът на Косово призова КФОР да премахне сръбските барикади

Мартин Гицов
от Мартин Гицов , Източник: БГНЕС
17:25, 11.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нова ескалация на напрежението между сръбското малцинство в Северно Косово и централните власти. През нощта се стигна до безкръвна размяна на изстрели с косовската полиция. Втори ден демонстранти блокират с барикади основни пътни артерии, остават затворени двата основни пропускателни пункта на границата със Сърбия. Шокова граната е била хвърлена срещу патрулиращ брониран автомобил на мисията на Европейския съюз ЕУЛЕКС. Няма пострадали и материални щети. Протестите започнаха след ареста на бивш косовски сръбски полицай.

Искаме мир и напредък, но на агресията ще отговорим с всички сили, написа в социалните мрежи премиерът на Косово Албин Курти Той призова Евросъюза и Съединените щати да осъдят насилието в северно Косово, което според него е организирано от Белград.

"Отново призоваваме мироопазващата мисия на НАТО КейФОР да гарантира свободното движение. Блокирането на пътища с тежка техника от престъпни банди, които стрелят по нашата полиция и ЕУЛЕКС е не само неприемливо, но и не трябва да се допуска занапред. Ние чакаме", заяви Албин Курти - премиер на Косово.

Евросъюзът предупреди, че няма да толелира нападения срещу неговата мисия ЕУЛЕКС и призова за незабавно вдигане на блокадите и възстановяване на спокойствието. ЕУЛЕКС разполага със 134 полски, италиански и литовски полицаи, разположени в Северно Косово. Международната общност не трябва да си затваря очите за правата на сърбите в Косово и Метохия, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич.

"Представители на временните институции в Прищина, начело с Албин Курти превърнаха Косово и Метохия в последното гето на Европейския континент, както за сърбите, така и за други хора, които не са албанци", заяви Ана Бърнабич - премиер на Сърбия.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че ще поиска разрешение от НАТО за разполагане на сръбски военни и полацаи в Косово, но призна, че положителен отговор е практически изключен.

Задържането на бившия сръбски полицай, покачило напрежението, е заради нападения срещу косовски служители на реда и сгради на косовските институции. Той е сред сърбите, които масово напуснаха постовете си в местната власт миналия месец. Тогава се оттеглиха около 600 полицаи, както и кметовете на общини в Северно Косово и местни съдии. Така те протестираха срещу подмяната на сръбските номера на колите с косовски. Насрочването на предсрочни местни избори за 18 декември създаде допълнително напрежение и косовската президентка Вьоса Османи отложи вота за 23 април.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо: Спечелването на световното първенство беше най-голямата ми мечта
Кристиано Роналдо: Спечелването на световното първенство беше най-голямата ми мечта
Гьонов: С Пенев имахме различна визия за бъдещето на клуба
Гьонов: С Пенев имахме различна визия за бъдещето на клуба