Премиерът на Р Северна Македония Зоран Заев поиска вот на доверие

от БНТ , Източник: БГНЕС
17:58, 03.03.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
зоран заев македонският език признат целия свят
Слушай новината

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев поиска от депутатите да гласуват вот на доверие на правителството.

Според конституцията и правилника за работата на парламента, министър-председателят има право да поиска устно гласуване на вот на доверие, заяви Зоран Заев.

"Време е да се изправим очи в очи и да видим на практика мнозинството, за което опозицията толкова много твърди, че ще свали това правителство. Това е моментът, когато ще покажем на гражданите колко истина има в опозицията, да видим, за какво става въпрос – за стабилна власт със стабилно мнозинство или за разклатена опозиция. Трябва да е едно от двете, ако не и двете заедно", допълни Зоран Заев в речта си пред депутатите.

Председателят на парламента Талат Джафери даде почивка до 16.15 часа (17.15 българско време). През това време Джафери трябва да информира президента на страната Стево Пендаровски за искането на премиера относно вота на доверие.

Правилникът за дейността на парламента предвижда, ако искането за вот на доверие на правителството е представено в устна форма на заседание на парламента, депутатите гласуват по време на същото това заседание без дебати. Министър-председателят има право да се обърне към парламента и преди самото гласуване.

Ако бъде гласувано недоверие на правителството, министър-председателят внася оставката си пред парламента в срок от 24 часа след гласуваното недоверие. Председателят на парламента, на свой ред, незабавно информира държавния глава за вота на недоверие и за внесената оставка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мария Бакалова с поздрав за 3 март
Мария Бакалова с поздрав за 3 март
Принц Филип се подобрява, но остава в болница
Принц Филип се подобрява, но остава в болница