НОВИНИ

Премиерът присъства на представянето на първата българска платформа с изкуствен интелект

Александър Марков
от Александър Марков
14:22, 15.01.2024
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
николай денков присъства представянето първата платформа изкуствен интелект bggpt
Слушай новината

Икономиките ще се развиват в съревнование на ползващи платформи, базирани на изкуствен интелект, и такива, които нямат такива. Това заяви премиерът Николай Денков на представянето на първата платформа с изкуствен интелект BgGPT, която ще бъде отворена за организации с цел създаване на приложения, програми и др. Разработката е на института INSAIT към СУ “Св. Климент Охридски”.

“Това, което виждаме пред последните месеци, е, че съревнованието за модели с изкуствен интелект се развива в най-съвременните държави в света. И така както навремето държавите са се разделяли на държави с електричество и компютри и без, след няколко години икономиките ще се разделят на използващи и неизползващи изкуствен интелект. Успехът ще е в това, доколко интегрираме тези платформи”, посочи Денков.

Платформата може към момента да отговаря на въпроси и да създава кратък текст. Разработката е съвместна с Политехниката в Цюрих. Според премиера, подобни технологии неизбежно създават и страхове:

“Има и страхове - колко работни места ще бъдат загубени. Добре известни са споровете дали да се използват автомобили, или не. Ако се върнете назад, историята познава много такива случаи. Ние буквално се намираме на състезателната пътека, в която какво ще бъде бъдещето на една нация и държава, ще зависи колко бързо ще успее да усвои тези технологии по най-бързия начин.”

Той благодари на СУ, че страната ни има собствена платформа, която ще може да развива:

“Можеш да ползваш и купуваш чужди технологии, огромна предимство е да имаш собствена технология, които са важни за наш. държави. Първо, това, че България още от 2020 г. осъзна, че тава е стратегически важна и започна да подготвя възможността за реализиране на този проект - започна през април 2022 г. Имаше приемственост.

Тази приемственост се изразява и във финансиране, и в осъзнаване колко е важно за развитието на държавата. Втората част, персонален кредит към Мартин Вечев - без него днес нямаше да сме тук. Щяхме да мислим дали да купуваме с ответната платформа от Швейцария или Великобритания. Дължим му благодарност за това, че реши да посвети живота си на развитието на тези технологии.

Третият кредит е към нашите партньори в Швейцария. Така че трябва да благодарим на Цюрих, Политехниката в Лозана и швейцарското правителство за това, че достигайки до границите на това, което правят, станаха наши партньори в един рисков процес, проект, който може и да не се случи. Но мога да кажа, че надвишава като скорост и резултатите най-позитивните ни очаквания.

Поздравявам ги, че на стъпки решиха да въвеждат темата. Има една много известна мисъл на един писател-фантаст Артър Кларк, че за обикновените хора една развита технология не може да се различи от магия.

Зад изкуствения интелект стои естествения интелект. Всяка магия от този ти се прави от хора. Добре е да видим хората, които го правят. И да си дадем сметка, че нашият живот след 1-3 години развиват тези технологии. Такива събития се случват веднъж на няколко десетки години.”

Платформата ще бъде пусната на 3 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВКС определи Районния съд в Пловдив да гледа делото "Дебора"
ВКС определи Районния съд в Пловдив да гледа делото "Дебора"
Матей Казийски и Алианц Милано с нов успех в италианската волейболна Суперлига
Матей Казийски и Алианц Милано с нов успех в италианската волейболна Суперлига