НОВИНИ

Президентът на Афганистан Ашраф Гани е в ОАЕ

президентът афганистан ашраф гани оае
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:34, 18.08.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Обединените арабски емирства заявиха, че приемат бившия афганистански президент Ашраф Гани "по хуманитарни причини", след като той избяга от страната си на фона на превземането от талибаните.

"Министерството на външните работи и международното сътрудничество на ОАЕ може да потвърди, че ОАЕ приветства президента Ашраф Гани и семейството му в страната по хуманитарни причини", се казва в кратко изявление на министерството.

Гани напусна Афганистан в неделя, когато талибаните се приближиха до Кабул, преди бунтовниците да влязат в афганистанската столица без да срещнат никаква съпротива.

В публикация във Фейсбук Гани заяви, че "талибаните са спечелили" и че е избягал, за да избегне "кръвопролития".

До сряда в непотвърдени информации се твърдеше, че 72-годишният президент е избягал в Оман, Таджикистан или Узбекистан. Някои дори предположиха, че той е избягал в Ливан, откъдето е съпругата му.

Това не е първият път, когато Обединените арабски емирства отварят ръцете си към бивши лидери и техните роднини, станали персона нон грата в собствената им страна.

През 2017 г. емирството Дубай приюти бившия тайландски премиер Инглак Шинавата, който задочно беше осъден в родината си на пет години затвор. Испанският крал Хуан Карлос отиде в самоизгнание в ОАЕ през август миналата година, когато възникнаха въпроси относно произхода на богатството му, а ОАЕ беше дом и на лидера на пакистанската опозиция Беназир Бхуто през осемте й години в изгнание, преди да бъде убита през 2007 г.

ОАЕ са една от трите държави, включително Саудитска Арабия и Пакистан, които признаха предишния твърдолинеен режим на талибаните, който управляваше Афганистан от 1996 до 2001 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стабилен Григор спечели в два сета и срещу Бублик
Стабилен Григор спечели в два сета и срещу Бублик
Евакуацията от Кабул продължава: Посланията и лицата на новата власт в Афганистан
Евакуацията от Кабул продължава: Посланията и лицата на новата власт в Афганистан