НОВИНИ

Президентът Радев разговаря със специалния пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани

президентът радев разговаря специалния пратеник обединеното кралство западните балкани
bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 27.05.2022
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

Преодоляването на последиците от войната в Украйна и европейската перспектива на Западните Балкани обсъди държавният глава Румен Радев в телефонен разговор със специалния пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани сър Стюарт Пийч.

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са налице и социални и икономически последици от военните действия, за справянето с които са необходими реални действия.

Президентът Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха начините за преодоляване на очертаващата се продоволствена криза предвид блокирания износ на зърно от Украйна - втората по големина държава производител и износител на зърнени храни.

Специалният пратеник на Обединеното кралство за Западните Балкани изрази готовността на страната си за реализиране на съвместни проекти в областта на енергетиката, свързани с диверсификацията на доставките за региона.

Президентът Румен Радев и сър Стюарт Пийч подчертаха, че напредъкът на Западните Балкани в процеса на европейска интеграция има стратегическо значение за сигурността и стабилността на региона.

Българският държавен глава заяви, че зачитането на правата на македонските българи е ключова предпоставка за започване на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония. Затова България очаква българите в РСМ да се впишат на равноправна основа с другите части от народи в Конституцията на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балабанов преди коалиционния съвет: Обратното броене на търпението е стартирало
Балабанов преди коалиционния съвет: Обратното броене на търпението е стартирало
Мартин Димитров за цената на парното: Крайното увеличение ще бъде по-малко
Мартин Димитров за цената на парното: Крайното увеличение ще бъде по-малко