НОВИНИ

Протест в Шумен срещу условната присъда на шофьора, който уби 22-годишната Светомира

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 07.12.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Протест в Шумен срещу условната присъда, която постанови Варненският апелативен съд на Жечко Кюркчиев, причинил смъртта на 22-годишната Светомира Накева от Шумен. За 30 минути шуменци затвориха фаталното кръгово кръстовище, на което колата на младата жена беше пометена от движещия се с висока скорост автомобил.

Десетки шуменци хванати за ръце обиколиха кръговото кръстовище и блокираха движението, за да изразят възмущението си, че войната по пътищата продължава да взема невинни жертви. Варненският апелативен съд измени присъдата на Жечко Кюркчиев от 3 години ефективна в 3 години условна с 5-годишен изпитателен срок с мотива, че той е млад и е осъзнал е вината си.

Съдът се позовава и на доклад на Държавата агенция по безопасност на движението, който доказва, че кръговото кръстовище не отговаря на нормативните изисквания.

Близките на загиналата миналата година в катастрофата Светомира са възмутени от условните присъди, които се дават за причинена смърт при катастрофа:

- Когато стане грешка, никой не е безгрешен, всеки трябва да понесе отговорността си. На всеки може да се случи, включително и на мен.

- Малка присъда за един погубен човешки живот, аз даже не го разбирам.

- Въпреки моята личностна толерантност като човек съм възмутена от това, че в България няма справедливост.

- Трябва да се променят законите, за да има по-големи санкции за такива нарушители, които правят каквото си искат по пътищата.

Вижте повече в прякото включване на Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на новия сезон на сериала на БНТ "Вина"
В очакване на новия сезон на сериала на БНТ "Вина"
Синдикат "Образование": Българското образование е контрапункт на това, което оценя* PISA
Синдикат "Образование": Българското образование е контрапункт на това, което оценя* PISA