НОВИНИ

Путин няма да присъства на погребението на Горбачов

путин присъства погребението горбачов
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:49, 01.09.2022
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението на Михаил Горбачов в събота, тъй като работният график "за съжаление, не му позволява", заяви днес неговият прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от световните агенции.

Снимка: БГНЕС

Поради тази причина преди да отпътува тази сутрин на посещение в руския ексклав Калининград, Путин се е простил с последния съветския лидер в Централната клинична болница в Москва и е положил цветя на ковчега му. Руската държавна телевизия показа как Путин се доближава до отворения ковчег на Горбачов и поставя букет червени рози до него. Той стои за кратко в мълчание и с наведена глава, докосва ковчега, прекръства се и се оттегля.

Михаил Горбачов - лидерът, променил историята

Горбачов ще бъде погребан на московското гробище "Новодевиче" редом до съпругата си Раиса след траурна церемония в Колонната зала на Дома на съветите, където се провеждаха държавните погребения по съветско време. Церемонията ще бъде с елементи на държавно погребение - почетен караул, прощаване - като правителството ще окаже помощ при организацията му, заяви Песков пред журналисти, но не отговори на въпрос кои елементи на държавно погребение ще липсват.

Реакциите след смъртта на Михаил Горбачов: Почит към последния лидер на СССР

Решението на Путин да отдаде почит към покойника в болницата, но да не присъства на официалната церемония в комбинация с неяснотата около статута на траурната церемония е отражение на негативното отношение на Кремъл към политическото наследство на Горбачов. Ако Кремъл бе разпоредил държавно погребение, би било неловко Путин да не присъства. Освен това държавното погребение би задължило Кремъл да разпраща покани до чуждестранни лидери да присъстват - нещо, което също би било проблем поради напрежението със Запада, свързано с войната в Украйна, коментира АП.

Почина Михаил Горбачов

Последният съветски лидер почина във вторник вечерта на 91-годишна възраст след продължително и тежко боледуване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спряха трафика през Босфора заради заседнал товарен кораб
Спряха трафика през Босфора заради заседнал товарен кораб
Разлив на гориво край Гибралтар след сблъсъка на два товарни кораба
Разлив на гориво край Гибралтар след сблъсъка на два товарни кораба