НОВИНИ

Радина Величкова донесе титла за България от балканското първенство по лека атлетика до 18 г.

Младите български състезатели завюваха общо пет медала по време на шампионата, който се проведе в съботния ден в турския град Сивас.

христо илиев радина величкова бягат полуфиналите 100 метра европейското лека атлетика
Снимка: аtletikabg.com
bnt avatar logo
от БНТ
14:45, 03.09.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Радина Величкова стана шампионка в скока на дължина, а българските състезатели спечелиха общо пет медала по време на балканското първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години, който се проведе вчера в Сивас, Турция.

Величкова победи убедително в сектора за скока на дължина с резултат от 6.29 метра, а освен това спечели и сребро в спринта на 100 метра с 11.52 секунди. В бягането 15-годишната пловдивчанка отстъпи само на хърватката Вита Пенезич и то една стотна от секундата. Времето на българката щеше да е нов национален рекорд, но попътният вятър бе по-силен от допустимото за официален резултат. Така, засега рекордът за девойки под 18 години остава на Вяра Георгиева, поставен през далечната 1994-а година.

Ирен Саръбоюкова зае второ място в коронната си дисциплина скок височина с резултат 1.77 метра, а само Марина Ковтунова от Украйна беше по-добра от нея с 1.80. Успоредно със скока на височина българката се състезаваше и на скок дължина, където регистрира 6.03 метра, за да вземе бронза. Резултатът ѝ щеше да бъде личен рекорд, ако отново не бе попътният вятър над допустимото - 2.7 м/с.

Петя Бозукова също завоюва бронз за България с резултат 12.31 метра в дисциплината троен скок.

Отлично се представиха и Димо Андреев в хвърлянето на чук (5 кг) с 68.68 метра и Михаела Иванова на троен скок с 12.16 метра, които заеха четвъртите места в техните дисциплини.

Шампионът на десетобой и национален рекордьор на седмобой в зала за тази възраст Момчил Поптолев победи в първата серия на 400 метра с личен рекорд 49.73 секунди и така се класира шести в общото подреждане, оставайки на 73 стотни от качване на почетната стълбичка.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антонина Зетова в "Зала на славата"
Антонина Зетова в "Зала на славата"
Кристиян Василев и Десислава Ангелова са четвъртфиналисти на скиф на световното първенство по гребане
Кристиян Василев и Десислава Ангелова са четвъртфиналисти на скиф на световното първенство по гребане